Trump seçildi; Türkiye Suriye'ye operasyon mu yapar, hamilik mi?
Bu yazı yazıldığında resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump’ın kazandığının ilan edildiği bir ortamda, küresel anlamda “kazananlar” ve “kaybedenler” listesi yapmak mümkün. Trump’ın seçilmesi, Ankara’da da kartların yeniden dağıtılmasının önünü açtı. Türkiye’yi ilginç ve hareketli günler bekliyor. Türkiye’de iktidara yakın kesimler ABD’de Trump’ı başkan olarak görmek istediklerini gizlemiyorlardı zaten. Şimdi Trump’ın seçilmesiyle, Türkiye’nin de gözünü terör meselesine, buna bağlı olarak da Suriye’ye çevirmesi kaçınılmaz görünüyor.
ABD Başkanlık seçimleri, sadece Amerikan halkını ilgilendirmiyor. ABD’nin dev ekonomisi, müthiş savaş aygıtı ve ikinci dünya savaşından bu yana küresel ekonomik ve ticaret sistemlerinde kurduğu hakimiyet düşünüldüğünde, tüm dünyayı ilgilendiren bir seçim bu. Dolayısıyla, bu yazı yazıldığında resmi olmayan sonuçlara göre Donald Trump’ın kazandığının ilan edildiği bir ortamda, küresel anlamda “kazananlar” ve “kaybedenler” listesi yapmak mümkün;
■ Ukrayna
- Trump’ın seçim kazanmasıyla birlikte en büyük kaybedenin Ukrayna lideri Zelensky olacağını tahmin etmek güç değil; Bir kere Trump ile Zelensky arasında “kişisel” denilebilecek bir husumet var. Başkanlığı döneminde Trump aleyhine iki ayrı “azil soruşturması” açılmıştı. Bunlardan biri de Trump’ın Zelensky ile yaptığı telefon görüşmesine dayanıyordu. Görüşmede Trump, Zelensky’den Ukrayna’da o dönemde iş yapan Hunter Biden’ın (Joe Biden’ın oğlu) yolsuzluklarına ilişkin bilgi istiyordu. Zelensky bu bilgiyi vermek bir tarafa, soruşturmada Trump aleyhine tanıklık bile yaptı. Trump’ın 2020 Başkanlık seçimini Biden’a karşı kaybetmesinin bir nedeninin de bu soruşturma olduğunu düşünmesi çok olası. Nitekim son seçim kampanyasında Trump, Ukrayna savaşını bitireceğini birden çok kez dile getirdi. Çatışmanın mevcut konumunda yapılacak bir ateşkesin, Rusya’nın Kırım dahil, Ukrayna’dan halihazırda işgal ettiği toprakları bir daha hiç geri vermemesinin önünü açacağı kesin gibi.
■ NATO
- Trump Başkanlık döneminde de, sonrasında da NATO’ya inanmadığını pek çok söylemiş ya da eylemleriyle ortaya koymuştu. ABD Başkanlık seçimini Trump’ın kazanmasıyla birlikte, Biden’ın NATO’yu merkeze koyan Amerikan dış politikasının da sona ereceğini tahmin etmek güç değil. Trump’ın ittifak politikaları yerine, ülkelerle ikili düzeyde “alver” ilişkisini tercih etmesi en büyük beklenti.
■ AB; ALMANYA’DA ERKEN SEÇİM İHTİMALİ
- Sürekli üzerinde konuşup, yıllardır kendi savunma sistemini oluşturamayan Avrupa Birliği’nin de Trump’ın seçilmesiyle birlikte kaybedenler arasında yer almasını öngörmek yanlış olmaz. Trump AB’yi siyasi bir müttefikten çok, ekonomik bir rakip gibi gördüğünün işaretlerini daha önce vermişti. Bir yandan Ukrayna’da beklenen hedeflerin gerçekleşmeyecek olması, diğer yandan Washington’un NATO’yu öncelik olmaktan çıkarması, Avrupa kıtasında da önemli siyasi kırılmaların önünü açabilir. İlk beklenti, Almanya’da zaten dağılmak üzere olan koalisyon hükümetinin çöküp, ülkenin erken seçime gitme ihtimali. Eyalet seçimlerinde Alman aşırı sağcılarının büyük başarısı gözönüne alındığında, bu ülkede yapılacak federal erken seçim........
© Ekonomim
visit website