menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bilim ve sanat çok farklı değil

9 0
previous day

Bilim dünyasının 'rock yıldızı' Mete Atatüre, Rahmi Koç Bilim Madalyası’nın yeni sahibi… Beline uzanan saçları, rock müzik sevdası ve başucu kitabı yaptığı Amerikalı şair Sylvia Plath’ın Sırça Fanus'u ile bilim insanı klişesini yıkan Atatüre, arkadaşlarına göre 'yeni lider' tipi çizen biri. Günün birinde Nobel fizik ödülünü alacağına inandığım bilim insanı ile bakın neler konuştuk?

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın dokuzuncu sahibi, geçen yıl Cambridge Üniversitesi’nin Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın başına getirilen Prof. Dr. Mete Atatüre oldu.

Rahmi Koç Bilim Madalyası, Türkiye’nin yetiştirdiği ve bilim dünyasına katkıda bulunun 50 yaş altı bilim insanlarına veriliyor.

1996 yılında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi’nde 21 yaşında sıfırdan bir laboratuvar kurarak doktora yapan Prof. Atatüre, kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanlarında öncü çalışmalarıyla biliniyor.

2020 yılında Thomas Young Madalyası’nı kazanmış olan ilk Türk fizikçi, pek çok ödülün sahibi ve araştırma kurumunun üyesi…

Prof. Dr. Mete Atatüre bildiğimiz, tanıdığımız bilim insanı profili çizmiyor.

Ödül töreninde izlediğimiz tanıtım filminde konuşan Bilkent’ten dönem arkadaşı Gizem Aytaç’ın dediği gibi "Mete bizim bilim insanı klişemizi yıktı. Laboratuvarından çıkmayan, gözlüklü, partilerde dans etmeyen biri değilmiş bilim insanı. Bilim insanı, rock yıldızı görüntüsündeki saçıyla, başıyla kendi özünü de içinde tutup başarısıyla bütünleştirebilen bir insanmış.”

Aytaç’ın “Başarılarından ötürü değişmemesi ya da olduğu yere adapte olmaya çalışmaması, kendi olma halini koruması çok değerli. Dürüst, olduğu gibi davranan Mete, bence aradığımız yeni lider tipi” sözleri salonda alkışlarla karşılanıyor.

Gerçekten bilimde başarısı kadar Mete Atatüre’nin ‘yeni lider’ kavramına pek yakışan özelliği şu: Çevresindekilere mentorluk yapmayı, ekibine güvenmeyi, bildiklerini öğrencilerine heves ve özveriyle aktarmayı ayrıca yoğun programına rağmen kendisine danışanlara vakit ayırmayı başarmış olması.

Cambridge Üniversitesi’ne 2007 yılında katılan Atatüre’nin 16. Başkanı olduğu 150 yıllık Cavendish Laboratuvarı’nda, elektron, nötron ve DNA’nın yapısı keşfedilmiş ve çalışan 30 bilim insanı Nobel ödülünü kazanmış.

Yani Cambridge sokaklarında bisikletiyle dolaşan Prof. Dr. Mete Atatüre’nin önümüzdeki yıllarda Nobel Fizik Ödülü almasına tanık olabiliriz.

2017 yılında Rahmi Koç Bilim Madalyası alan Prof. Dr. Daron Acemoğlu için de aynı şeyi yazmıştım. Gerçek oldu. Bu da olacak.

Mete Atatüre’nin Türkiye’yi yakından takip ettiği, Twitter’daki paylaşımlarına göz atınca hemen anlaşılıyor. Açık Radyo’nun kapatılması, kadın cinayetleri, Somalı madencilerin direnişi, insan hakları ihlalleriyle ilgili........

© Ekonomim


Get it on Google Play