menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sağlıkta yapay zekâ devrimi

12 0
18.12.2024

Takvimler 12 Aralık 2019’u gösterdiğinde, Çin'in Wuhan şehrinde bir grup insan, standart tedavilere yanıt vermeyen zatürre benzeri bir hastalığın semptomlarını yaşamaya başladı.

Bundan tam 18 gün sonra, yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanarak bulaşıcı hastalıkların salgın durumunu tahmin etmek için çalışan Toronto merkezli bir girişim olan BlueDot, Wuhan’daki "olağandışı zatürre" vakalarına ilk kez dikkat çekerek, olası bir pandemi için uyarıda bulundu.

Bu, daha sonra COVID-19 olarak adlandırılacak ve tüm dünyayı sarsacak yeni koranavirüsün ilk olarak tanımlanmasıydı.

10 Ocak 2020’de, yani BlueDot’tan tam 9 gün sonra, Dünya Sağlık Örgütü Wuhan’da salgına neden olan hastalığı ifade etmek için "2019 Yeni Koronavirüs" terimini ilk defa kullanmaya başladı.

Sonrası malum. Salgın, karantina, kapanma, kaos…

BlueDot, dünya çapında 150'den fazla hastalık ve sendrom hakkında çok çeşitli kaynaklardan veri toplamak üzere her 15 dakikada bir arama yapan bir yapay zekâ uygulaması.

BlueDot'un tahmin yeteneğinin büyük bir kısmı farklı kaynaklardan topladığı verilerden geliyor. Ticari uçuşlarda dört milyardan fazla yolcunun dünya çapındaki hareketleri, insan, hayvan ve böcek popülasyonu, uydulardan alınan iklim verileri ile 65 dilde binlerce yazı ve makale gibi devasa bir veri kaynağından yararlanıyor.

COVID-19 vakasında, sistem, Wuhan'da deniz ürünleri ve canlı hayvanlar içeren bir pazarla ilişkilendirilen 27 zatürre vakasını bildiren Çince makaleleri işaretledi ve takip etmeye başladı.

Aynı zamanda, dünya........

© Ekonomim


Get it on Google Play