Doğanın kodları yapay zekâya ilham veriyor
Bir termit kolonisi, dış sıcaklık 40°C ile -2°C arasında değişirken, yuva içi sıcaklığını sadece 1°C'lik sapmayla sabit tutabiliyor. Doğanın bu kusursuz sisteminin, günümüzde devasa veri merkezlerinin soğutulmasına ilham verdiğini biliyor muydunuz?
Yapay zekâ ve sürdürülebilirlik alanındaki en heyecan verici gelişmelerden biri, doğanın milyarlarca yıllık deneyimini modern teknolojiye aktarma çabası. "Algoritmik biyomimikri" olarak adlandırılan bu yaklaşım, doğal sistemlerin çözümlerini yapay zekâ ile deşifre ederek endüstriyel ölçekte uygulanabilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Namibya çölünün susuz dünyasında, küçük çöl böceği müthiş hüneriyle hayatta kalmayı başarıyor. Sırtındaki özel yapıyla havadaki nemi yakalayıp, damla damla suya dönüştürüyor. MIT araştırmacıları, bu prensipten hareketle, atmosferik nemden su elde eden yüzeyler geliştirdi. Bu teknoloji, özellikle su kıtlığı yaşayan bölgeler için umut veriyor.
Mürekkep balığının kamuflaj yeteneği, bir başka çığır açıcı keşfe ilham kaynağı oldu. Cambridge'de, mürekkep balığının derisiyle aynı prensipte çalışan ve plastiğin aksine tamamen biyolojik olarak parçalanabilen ambalaj malzemeleri üretildi.
Yalıçapkını kuşunun neredeyse bir damla bile sıçratmadan suya dalabilmesi, mühendislerin zihninde bir ışık yaktı. Bu kuşların gagası taklit edilerek tasarlanan Japonya’nın Shinkansen trenleri, gürültü ve enerjide önemli bir verimlilik başarısı gösterdi.
Sadece bunlar da değil! Yunusların sonar sisteminden........
© Ekonomim
visit website