Çıkış Yolu Diriliş….
2021 yılının 16 Kasım’ında aramızdan ayrılan Sezai Karakoç, yaşamı ve mücadelesi ile insanlığın yeniden dirilişine çıkış yolu bulmak ve yeniden hakikat arayışında isabetli olmak için geniş bir tablo analizi önümüze koyar. İnsanlığın gidişatına son üç-dört yüzyıldır ağırlıklı olarak yön veren batı medeniyeti analizine yer verir eserlerinde. Ölüme dikkat çekmekten başlayarak tapınak, kent, propaganda (reklam), politika, devrim, put, bilim, edebiyat, sanat ve felsefeyi tek tek masaya yatırır. Özellikle batının bu kurum ve kavramlarda yön sapması yaşadığına, insanın ve eşyanın tabiatına aykırı bir gidişatla çağı bunalıma, kaosa, krize sürüklediğine dikkat çeker. Artık çağ öyle bir noktaya geldi ki; 17. yüzyıldan bu yana yanlış temeller üzerine bina edilen yapı devrilmekle yüz yüze gelmiştir. Ve günümüzde kaoslarla çalkalanan batı medeniyeti, artık bir çıkış yolu aramaktadır. Tam da bu noktada, bir tohum gibi insanlığın dirilişle yeşermesi ve kendi gerçek özüne, ruhuna kavuşması gerektiğine vurdu yapar. Karakoç’un çerçevesini çizdiği bu diriliş; “geçmişin tekrarı değil, eskimez bir yeniliği özünde barındırması anlamında yeni bir oluş. İnsanlığı saptığı ana çizgisine dönüş ve bu dönüşteki birikimle tohumlaşma ve ilham kazanma birikimiyle yeni bir mayalanıştır.” şeklinde ete kemiğe bürünür.
Her yeni medeniyet, bir önceki medeniyetten bir şekilde etkilenmiştir. Ancak özünde medeniyetler değişmemişlerdir. Kabuk değiştirmiş ve renklenmişlerdir. Medeniyetler insanlığın “anıtları”, ”sergileri”, ve “hikâyeleri”dir Karakoç’a göre. Yine ona göre; “Mezopotamya, Mısır, Grek, Roma, İslam ve Rönesans sonrası batı medeniyetleri, insanlığın bir akış içinde kendini gerçekleştirdiğinden” hareketle bu akışın iki çizginin çatışması olarak süregelir:
“Gerçek ve yalan, ak ve kara, inanç ve inkâr, adalet ve zülüm, peygamberler ve tiranlar karşı karşıya gelmişler, bir bölümü medeniyetin pozitif yanını örerken, öbür bölümü negatif yanını yaşatmaya çalışmışlardır.”
Karakoç, yıllar önce baş gösteren bunalımın ve çıkmazın kaynağını Rönesans’ta arar ve batının artık bir patlama ve tıkanışla yüz yüze........
© dibace.net
visit website