Evropska unija (EU) pozvala je rukovodstvo Republike Srpske (RS) da obustavi inicijative za usvajanje zakona koji bi narušlili ustavni poredak Bosne i Hercegovine (BiH) i ugrozili njen evropski put.

U danas objavljenom saopštenju EU je upozorila da Skupština Republike Srpske raspravlja o usvajanju zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode i bile u suprotnosti sa obavezama BiH na njenom putu ka EU.

Očekujemo da rukovodstvo entiteta obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući pre svega nacrte zakona o izborima, referendumu, imunitetu i „stranim agentima“, dodaje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

EU naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda i međunarodni identitet BiH i dodaje da će svaka akcija protiv ovih principa izazvati ozbiljne posledice.

Suprostavljajući se Rezoluciji o Srebrenici: Večeras Dodikov miting na Trgu Krajine, pojedini gosti iz Srbije potvrdili dolazak

Nakon prošlomesečne odluke Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora, EU očekuje da BiH, uključujući entitet Republika Srpska, napravi korake napred umesto da preduzima akcije koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

Odluka Evropskog saveta je dokazala da dijalog umesto eskalacije daje rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Ime *

Komentar


QOSHE - EU poziva RS da odustane od zakona koji narušavaju BiH - Beta
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

EU poziva RS da odustane od zakona koji narušavaju BiH

16 0
18.04.2024

Evropska unija (EU) pozvala je rukovodstvo Republike Srpske (RS) da obustavi inicijative za usvajanje zakona koji bi narušlili ustavni poredak Bosne i Hercegovine (BiH) i ugrozili njen evropski put.

U danas objavljenom saopštenju EU je upozorila da Skupština Republike Srpske raspravlja o usvajanju zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak BiH, funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode i bile u suprotnosti sa obavezama BiH na njenom........

© Danas


Get it on Google Play