Når hatet er straffbart
Saker etter straffelovens hatparagraf kommer nå for retten på løpende bånd og ender rett som det er med domfellelse. I juni skal den omfattende saken mot partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen (52) til behandling.
Johansen leder det høyreekstreme partiet som kaller seg Alliansen og han må møte i Oslo tingrett tiltalt for en rekke ytringer med diskriminerende og nedsettende innhold. Ytringene er i hovedsak framsatt på Twitter (nå: X) og de er rettet mot jøder, muslimer, mørkhudede og homofile. Forholdene han er tiltalt for er mange og av både ubehagelig og grov karakter.
Likevel vil det helt sikkert bli et tema om ytringene beskyttes av ytringsfriheten. Det å kunne fremme religionskritikk er for eksempel en viktig del av denne friheten, men det er forskjell på å kritisere en religion og å håne enkeltpersoner som bekjenner seg til denne religionen.
Sentralt er det også at vi må akseptere at noen ytrer seg utenfor den konforme, dannede samtalen og bruker ord og uttrykk som både sjokkerer og fornærmer. Samtidig setter straffeloven paragraf 185 grensen ved visse former for nedsettende eller hatfremmende utsagn blant annet rettet mot en persons hudfarge, religion, etniske bakgrunn eller seksuelle orientering. Norge er internasjonalt forpliktet til å ha straffebestemmelser mot rasistiske ytringer.
En som har vært........© Dagbladet
visit website