Bilardo, satranç, go, savaş
İki gün önce 30 Ağustos zafer bayramıydı. Kutladık, kutlu olsun. Sonsuza kadar kutlamak mümkün olsun.
Mustafa Kemal genç bir subayken bilardoyu çok iyi oynayan bir kişi olarak tanınıyormuş. Bugünkü 30 Ağustos yazımı bu bilgiden yola çıkarak hazırlamaya çalıştım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki hiçbir masa başı oyunu savaş oyunuyla bire bir benzerlik göstermez. Her biri bazı açılardan savaşı hatırlatır, gerçek savaş ise çok daha fazla sayıda değişkene sahiptir. Ancak bilardo, satranç, go ve benzeri zekâ oyunları birer strateji oyunudur, bu oyunlarda becerisi olan kişi insanları da tanıyorsa büyük ihtimalle zafer kazanacaktır.
Bilardo oyununda her oyuncu belli kurallara göre taşlarına vurarak onları masadaki dört delikten geçirmeye çalışır. Bir vuruşta bir taşınızı tek bir delikten geçirebilirsiniz fakat bazen tek vuruşla iki hatta üç taşınızı da geçirebilirsiniz. Bilardo doğru geometrik hesaplama yapmayı, topa doğru noktadan, belli bir hızla vurmayı gerektiren bir oyundur. Mustafa Kemal iyi bilardoyu iyi oynadığına göre söz konusu geometrik hesaplamayı doğru yaptığını, topa doğru noktadan, uygun hızla vurduğunu düşünebiliriz.
Mustafa Kemal’in geometri becerisi çocukluğunda da ortaya çıkmıştı. Selanik Askeri Rüştiyesi’nde matematik öğretmeni Üsküplü Mustafa Bey, “Sen de Mustafa’sın ben de Mustafa’yım, bu böyle olmayacak sana Kemal adını veriyorum, bundan sonra adın Mustafa Kemal olsun” demişti. (Kemal, kâmil, olgun anlamına gelir.) Bu öğretmeni daha sonra Mustafa Kemal’i bir alt sınıftaki öğrencilere matematik öğretmekle........
© Cumhuriyet
visit website