Çin gelecek beş yılın yol haritasını hazırlıyor
Batıda yansıtıldığının aksine Çin'de kararlar liderin iki dudağı arasında değildir. Aksine Çin'de kararlar çok mekanizmalı bir istişare sistemi üzerinden Çin Komünist Partisi'nin ilgili organları tarafından müzakere edilerek alınmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Merkez Komitesi’nin belirli konularda belirli zaman aralıklarıyla yaptığı plenum adı verilen toplantılardır. Merkez Komitesi, kongreler arasında, mevcut 205 üyesinin tamamı ve 171 yedek üyenin katıldığı yedi toplantı (plenum) düzenler. Bu toplantılar farklı numaralarla isimlendirilerek, farklı alanlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Örneğin üçüncü plenum ekonomik ve sosyal reformlar üzerine odaklanırken örneğin Dördüncü ve altıncı plenum genellikle parti ideolojisi üzerine yoğunlaşır. Beşinci plenum ise sadece ülkenin beş yıllık kalkınma planlarına ilişkin müzakerelerle ilgilenir. Özetlemek gerekirse bu toplantılar bir parti kongresinden bir sonraki parti kongresine kadar yapılacakları belirler. Somutlaştırırsak 2022’de yapılan 20.Kongreden 2027’de yapılacak 21.Kongreye kadar olan süreçte her alanda yapılacaklar bu toplantılarda karara bağlanır. Çin’in başarısının arkasındaki esas unsur beş yıllık kalkınma planlarıdır. Çin, 1950’lerden beri kesintisiz beş yıllık kalkın planlarını uygulamaktadır. Mevcut kalkınma planının süresi 2025 yılında dolacaktır.
Çin Komünist Partisi ülkenin yegane karar alıcısı ve politika üreticisi olduğu gibi aynı zamanda ülkeyi yönetecek yeni nesillerin ve liderlerin de yetiştiği yegane okuldur . Bu bağlamda hiç kimse Çin Komünist Partisi'nin üzerinde değildir. Bu açıdan A’dan Z'ye bütün kararlar partinin yetkili organlarında görüşülür, tartışılır, istişare edilir ve yürütme organına alınan kararların uygulanması için sevk edilir.
Bu nedenle Çin'de göreve gelen Parti Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı, Parti toplantılarına büyük önem verir. Zira kendi yönetimi altındaki icraatların görüşüldüğü, tartışıldığı, istişare edildiği en önemli zemindir. Dikkat edilirse partinin bir çok toplantısında Parti’nin aynı zamanda Genel Sekreteri olan Cumhurbaşkanı düzenli olarak çalışma raporu sunmaktadır. Bu açıkça partinin yürütme organı üzerindeki halk adına katı denetimini de göstermektedir. Belirli zaman aralıklarında Cumhurbaşkanı partinin ilgili ve yetkili organlarına icraatları hakkında sürekli rapor verir. Çin siyasetinde unutulmaması gereken bir husus da parti güçlü olduğu için lider güçlüdür gerçeğidir. Bir başka deyişle lider gücünü partiden alır.........
© CGTN Türk
visit website