menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dumskapens hotell

80 42
16.05.2024

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så står det der, på en fjelltopp, nettopp åpnet.

Og ligner mest et kjedelig kontorbygg eller studenthjem. Et unikt sted er fordervet av unikt dårlig arkitektur. Monotont, mørkt og begredelig.

Wood Hotel.

Når man funderer over den nytelsesfulle behandling Arthur Buchardt er gitt av Bodø kommune i syv samfulle år, er navnet naturlig.

Wood, på engelsk metafor for den mannlige ereksjon.

I dag går flagget til topps.

Noen som husker hvordan hotellet ble lansert?

Dagen var 22. mai 2017 og fire mennesker, sprekkeferdige av stolthet, bringer det glade budskap i en fnisete video.

De sier: «Nå står vi på turisthytteplatået, og her er det noen veldig spennende planer for byen vårres! (...) Her skal det bygges et nytt kjempefint hotell! (...) Det er jo fantastisk!»

De var ikke investorer. Ikke utbyggere. Ikke byggmestere. Men ledelsen i Bodø Arbeiderparti, med ordfører Ida Pinnerød i spissen.

En avtale var inngått mellom Arthur Buchardt og Arbeiderpartiet, der byens styrende parti fikk fungere som milliardærens forlengede kommunikasjonsarm. Dette i en tid da Ap var skutt i stykker på meningsmålinger for den brutale økningen i eiendomsskatt, og manglet troverdighet i næringspolitikken etter den innledende vrangviljen mot Ny by-prosjektet.

Et sprekt prosjekt var hva partiprofilen sårt trengte, og der spratt sannelig Buchardt frem av buskene. Milliardæren, kjendisen og dronningvennen skjenket partiet for «vanlige folk» nådegaven i form av et hotell.

En høyblokk i naturen. En høyblokk på en fjelltopp. En høyblokk i strid med kommunens eget planverk, der området er definert som natur- og friluftsområde, og der hoteller skal bygges i byen.

For en gave, tenkte Arbeiderpartiet.

For en gevinst, tenkte nok Buchardt.

I en video på 34 sekunder ble hotellet i praksis politisk forhåndsgodkjent.

I dag kan man beskue det ferdige bygget, bli mer rystet enn noensinne og gjøre et forsøk på å forstå hva som egentlig skjedde. Om historien trenger et lydspor, har vi Halvdans Sivertsens plate fra 1975: Utsikt minus innsikt gir tilnærmet blindhet fra toppen av pyramiden.

For å ta det kronologisk:

Dagen etter Ap-toppenes bisarre opptreden ved Turisthytta, 23. mai 2017, sto Buchardt selv frem i lyset.

Betrygget av Arbeiderpartiets forhåndsaksept, kom han straks med et krav: Ny vei til Rønvikfjellet.

Prisen anslo han til 20 millioner kroner (Avisa Nordland, 9. juni 2017).

Arbeiderpartiet var nede av fjellet og kjapt på pletten: «Vi må handle raskt når en investor av et slikt kaliber har meldt sin interesse,» sa gruppeleder Morten Melå til Avisa Nordland. Han innstilte på ekspressbehandling.

Rådmann Rolf Kåre Jensen uttalte: «Vi registrerer ønsket – eller skal vi si kravet – fra Buchardt. Det er ikke noen hemmelighet at det normale er at utbygger dekker disse kostnadene.»

Bodøs egne eiendomsutviklere bevitnet prosessen med vantro.

«Hvorfor skal kommunen legge til rette for en kjendisinvestor, når de lokale utbyggerne aldri får samme behandling?» spurte én av dem i Bodø Nu.

Coop Nordland viste til at selskapet måtte ut med 25 millioner kroner til opprusting av Gamle riksvei og annen offentlig infrastruktur for å få bygge ut City Nord.

Det gikk et knapt år.

I april 2018 kom de første tegningene av hotellet.

De var redselsfulle.

Bilde 1:

Jeg skrev i Bodø Nu:

«Bare tanken – å plassere et høyhus på et fjellplatå, og dermed bryte så fundamentalt med terrenget, bør gi ethvert menneske med snev av estetisk sans en vond fornemmelse. (...)

Får noen bygge på et så fabelaktig sted, bør det arkitektoniske uttrykket være like førsteklasses. Ikke minst stedstilpasset. Blokka til Buchardt kunne stått hvor som helst på flatlandet. På et fjellplatå er den en fremmed.»

Dag Neiden, tidligere byplansjef i Bodø kommune, var blant de mange som var minst like kritisk, og skrev i Avisa Nordland:

«Uansett hvor meget treverk som plasseres på fasaden så vil en 10 etasjes blokk være malplassert på Rønvikfjellet. Det er vanskelig å finne ord som kan beskrive et prosjekt som fullstendig mangler arkitektoniske kvaliteter, og som brutalt neglisjerer omgivelsene.»

Så skjer det oppsiktsvekkende:

Bare to måneder senere, 22. juni 2018, hoster Buchardt opp helt nye tegninger.

Og luringen Buchardt, som merket seg min kommentar, ringer opp:

«Er du fornøyd nå, Jensen? Blir ikke dette glimrende?»

Bilde 2:

Selv om tanken om et høybygg på en fjelltopp fortsatt var vemmelig, tydet alle politiske signaler, også fra høyresiden, på at et hotell der oppe var uunngåelig. Jeg måtte medgi at dette var ... ikke så verst. Et tredelt og luftig bygg. Skulpturelt utformet, i triangler. Slankere, langt mer elegant. Inngangsparti med vegetasjon på taket. Lyst, tiltalende treverk på fasaden, i malmfuru. Tegnet av et av velrenommerte Nordic Office of Architecture.

Buchardt syntes ellers å ha gått bort fra sin doktrine, som han hadde holdt frem flere ganger; at et hotell kun kan bygges på én måte, som en kasse, eller «sigaretteske», som han sa, for å sikre rasjonell og lønnsom drift.

Et knapt år senere, 9. mai 2019, er det dette hotellet bystyret vedtar bygging av, med stort politisk flertall, inkludert dagens styringsparti, Høyre. For øvrig i et bystyremøte der Bodø ble den første kommunen i landet til å erklære nasjonal klimakrise.

Tro det eller ei.

Først det. Så et hotell i byens mest brukte naturområde, og veien, der biltrafikken ville fordobles, ifølge kommunens egne beregninger.

Uten å betale ei krone, fikk Buchardt veien sin, til 88 millioner kroner. Fire-fem ganger mer enn eget anslag. Buchardt er flinkest til å regne på egne prosjekter. Der er han til gjengjeld skikkelig god.

Og hvem rykket ut når bodøfolk våget å kritisere veigaven til Buchardt?

Ordfører Ida Pinnerød.

I et kommentarfelt på Facebook påpeker hun at Buchardt selv betaler for parkeringsplassen nærmest hotellet, altså hotellets egen parkeringsplass. Og for de siste meterne med vei frem til hotellet. Og for vann og avløp til hotellet. Og, tro det eller ei, for el, tele og data til hotellet.

I........

© Avisa Nordland


Get it on Google Play