Не съм избирал постове, а да си довърша работата в министерството, казва служебният министър на транспорта

Бях коректен към политическите лидери. Доколко ме разбраха, е друг въпрос и не е важен

Още акценти:

Когато се фокусираме върху тесния интерес на партиите, забравяме за проблемите на хората

В момента е удобно да се спекулира, защото съм изкаран на амбразурата и излиза, че едва ли не аз ще правя изборите Жп транспортът не е готов да се раздели мрежата на лотове, защото някои региони може да останат без влакове

Два от шестте медицински хеликоптера
са пригодени за планинско спасяване

- Г-н Гвоздейков, от ваша гледна точка какво наистина се случи в последния месец, за да се счупи сглобката?

- Партийните страсти надделяха пред обществените интереси. Според мен основната причина е неразбирането на философията на политиката. Тя е феномен, който дава възможности и инструменти да подобряваш живота на хората. Няма нищо сложно. Това се случва през политическите субекти, партиите, които трябва да се фокусират не върху тяснопартийния интерес, а да се работи здраво в интерес на обществото за постигане на големите цели. Това е единственият път, за да се промени развитието на България оттук нататък. Колкото се фокусираме върху тесния интерес на партиите, толкова повече забравяме за проблемите на хората и големите цели на тази държава. И кризата е неизбежна.

- Избрахте поста пред партията, а сега вие се оказахте изборът на правителството за шеф на щаба за изборите. Усещате ли капан, или е някакъв друг знак към ПП? Досега или вицепремиер, или вътрешен министър го е оглавявал.

- Не съм избирал постове. Избрах да си довърша работа в министерството - модернизацията на железопътния транспорт, което е най-важната цел за обществото и за транспорта в частност, сухопътния Шенген, изграждане на трети мост на Дунав при Русе и т.н. Рискът, че може да се загубят средства от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще е пагубно за страната. Постъпих коректно пред партийните лидери и се опитах да защитя моя мотив. В политиката е много по-важно да се мисли мащабно и държавнически, отколкото да гледаш тяснопартийно и собствения си комфорт. На всички е ясно, че комфорт не съм си осигурил. Обратното, понасям негативи за този избор. Вътрешното ми усещане е, че решението ми е правилното. И съм чист пред съвестта си. Не съм изневерил на политическата си идеология, напротив - прилагам я в управлението на държавата.

Що се отнася до дезинформацията за “изборния щаб”, такъв не е съществувал никога. Изборният кодекс дава възможност определен министър да извършва координация между Централната избирателна комисия и институциите, ангажирани с изборите. Законът дори не постановява императивно това да стане, има пожелателен характер.

- Но досега винаги е възлагано.

- Ако се върнем назад във времето, ще видим, че тези функции са изпълнявани дори от министър на туризма. Функциите са координационни - между правителството, ЦИК, МВР, МРРБ, МВнР, министерството на електронното управление и други - така, както е записано в Изборния кодекс. Ако има някакъв проблем, информирам министър-председателя.

Премиерът ми се обади и ме помоли да стана такъв координатор, тъй като вижда в мен човек, който може да носи отговорност и да полага максимум усилия да свърши работата по най-прозрачния начин. В момента е удобно да се спекулира, защото съм изкаран на амбразурата и излиза, че едва ли не аз ще правя изборите. Не, изборите ги прави ЦИК. Моите функции са чисто координационни и тук приключвам с този въпрос.

- Бойко Борисов ви определи като балансьор между ГЕРБ и ПП и това ме кара да ви попитам дали не е капан.

- Всичко в живота може да бъде погледнато като капан или риск. Ако започна да си мисля кое пред мен е капан или не, означава да се прибера вкъщи и да не се занимавам с нищо.

Не съм човек, който се страхува от предизвикателства, приемам ги с отговорност. Не знам дали съм балансьор, но съм човек, който в момента няма партийнополитически ангажимент към никой. Изключен съм от “Продължаваме промяната”, така че съм равно отдалечен от всички политически сили.

- Какви са отношенията ви с довчерашните ви колеги, остана ли горчивина и съпротива да работите заедно?

- Не съм си развалял отношенията с никого, тъй като съм възпитан човек и не трябва да смесваме професионалните с човешките отношения. Да, аз съм поел по друг път и съм го обявил ясно, бил съм откровен, като съм казал какви са намеренията и целите ми, дали съм бил разбран, е друг въпрос, който няма голямо значение. И пред вас заявявам, че лоша дума от моите уста по повод на бившите ми колеги няма да чуете.

- В българска среда мотивът, че оставате, защото има да се върши работа, не звучи убедително. Ще ви заподозрат в какво ли не. Готов ли сте да го понесете?

- След като съм в този кабинет, значи съм готов. Всеки има право да обвинява всекиго за всичко, друг е въпросът дали е обосновано. Аз нямам от какво да се страхувам. Ако намеквате за провеждането на процедурите по плана за възстановяване, които са изключително важни за модернизацията на българския железопътен транспорт, ако имаше някакви договорки или наредени поръчки, досега да бяха сключени договори и те да се изпълняват. Процедурите са абсолютно прозрачни, а контролът е на високо ниво, дори и от Европейската комисия.

- Мина първо заседание на правителството, каква е атмосферата?

- Атмосферата е нормална. Имам опит с над 50 заседания на Министерския съвет. Мисля, че и новите колеги в правителството бързо ще навлязат в ритъма на работа. Задачата на този служебен кабинет е да организира честни избори, в което не се съмнявам. Категорично съм и “за” машинното гласуване.

- Започнали сте няколко мега важни неща. Сред тях са условията за обявяване на процедура за обществен превоз на пътници по релси. Какво е решението - да се обяви за превози по цялата мрежа или ще ги делите на лотове? Кое е определящото, когато вземате решение?

- Този процес е интересен, защото не се е случвал 15 години. (Договорът на държавата в БДЖ беше подписан през 2009 г. и изтича в края на тази - б.р.) Доста време преди мен е поръчан анализ на външна консултантска компания, която трябваше да даде финално заключение как трябва да бъде обявена поръчката. Заключението на този анализ е, че България отново трябва да обяви услугата за обществен превоз като комплексна, без разделяне на лотове. И мога да кажа защо.

- Защо?

- България не е постигнала модернизация на железопътния транспорт и разделяйки поръчката на лотове, има огромен риск за някои от тях да няма интерес, защото не са атрактивни по икономически причини. Знаем, че трябва да има свобода на пазара, но и в момента той е неограничен.

- В договора става дума за 170 млн. лв. на година, с които се компенсира железопътният превозвач.

- Тези 170 млн. лв. и в момента не достигат, води се на загуба и някой трябва да я покрива, дори операторът. Ясно мога да кажа, че държавата ни и жп транспортът не са готови да се раздели мрежата на лотове, защото някои региони може да останат без влакове. Съобразили сме се със заключенията на консултанта.

- Кога ще обявите процедурата?

- Когато получим съгласие от ЕК. Предстоят дебати и трябва да се мотивираме защо ще я обявяваме за цялата мрежа.

- Има ли натиск оттам?

- Няма натиск, има въпроси, нормално е. И ако успеем да мотивираме защо го правим така, мисля, че няма да има проблем.

- С процедурите за нови влакове реално досега е определен един доставчик - полското поделение на “Щадлер” за 7-те двуетажни влака. Кога ще се подпишат договори за най-важните - 20-те влака за далечни разстояния и 36-те електрически мотриси? Ще стане ли до края на 2026 г.?

- Към момента има избран изпълнител за доставка на двуетажните влакове. Надявам се в близките две седмици първият договор да бъде факт. В петък отворихме офертите за доставка на 35 мотрисни влака. За нас е важно сроковете да бъдат спазени, защото планът за възстановяване изтича дори не в края на 2026 г., а в края на август 2026-а, което е предизвикателство и за нас, и за изпълнителя. Оптимисти сме, защото законът позволява, когато има несъответствие в цената или в спецификациите, или има некоректно подадена оферта, да можем да проведем процедура и като пряко договаряне. Готови сме да поканим ЕК да присъства на преговорите, да се разбере, че трябва да се направи компромис със срока на доставка, да бъде удължен дори минимално.

- Ще искате удължаване на срока ли?

- Не, нищо няма да искаме. Но е добре да се знае, че става въпрос за производство и за процеси, които дори не зависят от производителя и той трябва да препланира производството си, за да изпълни заявката ни.

- Не се получиха май преговорите с испанската “Талго” за 20 влака за дълги разстояния. Защо?

- При тази процедура имаше участие на компания от трета страна (от Китай - б.р.). ЕК инициира проверка на китайската компания, тя се отказа, тъй като счете, че би могла да бъде уязвима и да излезе ясен резултат, че получава държавна помощ. Към момента цената на другия участник - испанската “Талго”, е твърде висока и предлага много по-дълъг период на производство. При преговорите не се постигна консенсус, процедурата не е прекратена, но има друга възможност - ЕК е готова при риск да заменим типа влак.

- С какво ще ги замените тези влакове?

- С мотриси, които са по-лесни за производство.

- Средата на април сме, платихте ли 76-те немски вагона и ще посрещнете ли първата композиция от 19 в края на месеца?

- В петък получихме субсидията от Министерството на финансите, парите са преведени на БДЖ. Увериха ме, че днес (понеделник) ще направят първия транш по плащането. Надявам се в първите 10-12 дни на май да посрещнем първите 19 вагона.

- Кога първият хеликоптер ще извършва полети за медицинско спасяване?

- В края на тази седмица очакваме изпитващ пилот от Италия, който да удостовери направените от пилотите летателни часове с тази машина. Четирима пилоти вече са ги достигнали. След проверката те могат да изпълняват полети, което ще стане към края на април и първият хеликоптер ще влезе в експлоатация.

- Докъде е стигнала организацията на самата система за спасяване по въздух?

- Системата се изгражда поетапно, което е свързано с графика за пристигане на 6-те хеликоптера и с обучението на летателния състав. Днес откриват поредната площадка на болницата във Велико Търново. През юни ще пристигне вторият хеликоптер, който ще бъде базиран в Сливен, прави се подготовка за изграждане на временната база там, която трябва да стартира в началото на летния сезон, за да има медицинско спасяване по морето. През декември ще дойде третият хеликоптер, който ще бъде базиран в Долна Митрополия, и е за Северна България и така до шест машини. Надявам се тогава системата да работи в пълен капацитет.

- Вторият хеликоптер с лебедка ли ще е, че тя стана култова. Той ще може ли да спасява в планината?

- Два от хеликоптерите ще бъдат с лебедки, те са пригодени за планинско спасяване, имат всички технически показатели. Пилотите са обучени за такива полети. Провеждат се тренировъчни мисии, за да въведем системата в експлоатация още в края на април.

- Като говорим за европейско финансиране, докъде стигнаха проектите от програмата “Транспортна свързаност”?

- Голямата цел е приключване на модернизацията на жп инфраструктурата и вдигането на скоростта до 160 км в час да бъде изпълнено до 2027 г. Изграждането на всички системи за дигитализация и електронно управление на безопасността и сигурността на влаковете се извършва успоредно с големите инфраструктурни проекти. Към момента нямаме забавяне. Надявам се, към 2027 г. България да изглежда по друг начин и с модерен железопътен транспорт.

- А намерението за трети мост на Дунав?

- Заедно с Румъния сме одобрени за финансиране на предпроектното проучване на трети мост при Русе. Вече има подадени документи, одобрени сме и той ще стане факт. За финансиране на моста ще кандидатстваме по военна мобилност и следват стъпки за изграждане. Има голям интерес в ЕК по оста север-юг заради възстановяването на Украйна.

CV

- Магистър, инженер по авиационна техника и технологии, докторант във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия

- Авиационен инженер, предприемач и народен представител в 47-ото народно събрание. Бил е заместник-председател на парламентарната комисия по транспорт и съобщения

- От 1998 до 2011 г. е професионален състезател по автомобилен спорт. Шампион на България за 2003 г.

- От 2018 до 2021 г. работи в ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация”

- От август 2022 г. до февруари 2023 г. ръководи “България Хели Мед Сървиз”

- Министър на транспорта и съобщенията втори мандат в служебния кабинет

QOSHE - Георги Гвоздейков: Предизборен щаб няма. Аз съм само координатор между ЦИК, правителството и другите институции - Марияна Бойкова
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Георги Гвоздейков: Предизборен щаб няма. Аз съм само координатор между ЦИК, правителството и другите институции

13 0
16.04.2024

Не съм избирал постове, а да си довърша работата в министерството, казва служебният министър на транспорта

Бях коректен към политическите лидери. Доколко ме разбраха, е друг въпрос и не е важен

Още акценти:

Когато се фокусираме върху тесния интерес на партиите, забравяме за проблемите на хората

В момента е удобно да се спекулира, защото съм изкаран на амбразурата и излиза, че едва ли не аз ще правя изборите Жп транспортът не е готов да се раздели мрежата на лотове, защото някои региони може да останат без влакове

Два от шестте медицински хеликоптера
са пригодени за планинско спасяване

- Г-н Гвоздейков, от ваша гледна точка какво наистина се случи в последния месец, за да се счупи сглобката?

- Партийните страсти надделяха пред обществените интереси. Според мен основната причина е неразбирането на философията на политиката. Тя е феномен, който дава възможности и инструменти да подобряваш живота на хората. Няма нищо сложно. Това се случва през политическите субекти, партиите, които трябва да се фокусират не върху тяснопартийния интерес, а да се работи здраво в интерес на обществото за постигане на големите цели. Това е единственият път, за да се промени развитието на България оттук нататък. Колкото се фокусираме върху тесния интерес на партиите, толкова повече забравяме за проблемите на хората и големите цели на тази държава. И кризата е неизбежна.

- Избрахте поста пред партията, а сега вие се оказахте изборът на правителството за шеф на щаба за изборите. Усещате ли капан, или е някакъв друг знак към ПП? Досега или вицепремиер, или вътрешен министър го е оглавявал.

- Не съм избирал постове. Избрах да си довърша работа в министерството - модернизацията на железопътния транспорт, което е най-важната цел за обществото и за транспорта в частност, сухопътния Шенген, изграждане на трети мост на Дунав при Русе и т.н. Рискът, че може да се загубят средства от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще е пагубно за страната. Постъпих коректно пред партийните лидери и се опитах да защитя моя мотив. В политиката е много по-важно да се мисли мащабно и държавнически, отколкото да гледаш тяснопартийно и собствения си комфорт. На всички е ясно, че комфорт не съм си осигурил. Обратното, понасям негативи за този избор. Вътрешното ми усещане е, че решението ми е правилното. И съм чист пред съвестта си. Не съм изневерил на политическата си идеология, напротив - прилагам я в управлението на държавата.

Що се отнася до дезинформацията за “изборния щаб”, такъв не е съществувал никога. Изборният кодекс дава възможност определен министър да извършва координация между Централната избирателна комисия и институциите, ангажирани с изборите. Законът дори не постановява императивно това да стане, има пожелателен характер.

- Но досега винаги е възлагано.

- Ако се върнем назад във времето, ще видим, че тези функции са изпълнявани дори от министър на туризма. Функциите са координационни - между правителството, ЦИК, МВР, МРРБ, МВнР, министерството на електронното управление и други - така, както е записано в Изборния кодекс. Ако има някакъв проблем,........

© 24 Часа


Get it on Google Play