menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Misojeni - 1 İlkel Erkeğin Düşmanı ile Arasındaki Göbek Bağı

6 0
30.09.2024

İlkel Erkeğin Düşmanı ile Arasındaki Göbek Bağı

Homo Sapiens Sapiens'in karşılaştığı ilk ve en yakın ayrım, cinsiyet ayrımıdır. İsim verilmiş olsa da olmasa da, bu ayrımın adı "kadın ve erkek"tir. Kendisinden farklı olan her şeyi tehlike olarak görüp, kendi karşısında düşman olarak konumlandıran avcı erkeğin, aynı türden olsalar bile, kadının fiziksel farklılıklarını zaafiyet olarak görüp, onu öteki kategorisine itmesi uzun sürmemiştir.

Peki, karşılaştığı bütün engelleri şiddetle ve zalimce yok eden, ormanları yakan, insanları ve hayvanları katleden, birçok canlının soyunu tüketen ilkel insan nezdindeki erkeğin, kadını tamamen yok etmemesinin arkasındaki sebep nedir?

Erkek, bu sorunun cevabını ararken, hayatının en büyük paradoksal çatışmasının içinde bulur kendini. Yok edemez, çünkü her anlamda göbekten bağlıdır kadına. Varoluşunu borçlu olduğu kadını yok etmesi, kendisini de yok etmesi anlamına gelir.

Yerleşik Hayatın Kadın Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Ancak 12.000 yıl önce, Buz Devri'nin bitişi ile yerleşik düzene geçilmiş olması, kadın ve erkeğin pozisyonları arasındaki farklılıkları, kadının aleyhine daha da belirgin hale getirmiştir.

Yerleşik hayatın kadın üzerindeki en önemli etkisi ise, bebeklerin artık evcil hayvanların sütleri ile de beslenebiliyor olmasıydı. Yerleşik hayat öncesinde emzirme süresi kadınları tamamen olmasa da, bir müddet hamilelikten koruyordu. Bu sürenin kısalması, kadınların daha sık aralıklarla hamile kalmalarına sebep olmuş; 3-4 senede bir olmak yerine, her sene 9 ay boyunca gebelik sürecini yaşamak zorunda kalan kadın, fiziksel dirençlilik anlamında, erkeğin çok gerisine düşmüştür. öyle ki bu sistem içerisinde, kadının pozisyonu neredeyse bir mülk seviyesine indirgenmiştir.

Endüstri Devrimi ve Ucuz İşçilik

Ancak 18. yüzyılın sonları - 19. yüzyılın başlarına denk gelen Endüstri Devrimi, kadının patriarkal yapı tarafından, ikinci sınıf insan statüsüne hapsedilerek, ev kölesi olarak kullanılmasını ve iş hayatından uzak tutulmasını kısmen de olsa kabul etmeyecektir. Fabrikaların yaygınlaşmasıyla birlikte, iş gücüne duyulan büyük ihtiyaç, kadınların,........

© 12punto


Get it on Google Play