menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Uçurtmanın ipi kimdeyse…

27 0
20.05.2024

Dijitalleşme tüm yönleriyle masaya yatırıldı, ayrıntılı olarak tartışıldı. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve üç gün boyunca devam eden Dijital Eşitsizlik ve Veri Sömürgeciliği Sempozyumu sona erdi. 15-17 Mayıs tarihlerinde ilk iki günü yüz yüze, üçüncü günü de çevrimiçi olarak gerçekleşen Sempozyuma dünya çapında ün yapmış iletişim bilimciler davet edildi. Veri sömürgeciliği konusundaki çalışmalarıyla tanınan Profesör Nick Couldry ve Profesör Ali Ulises Mejias yaptıkları ortak sunumla dijitalleşmenin olumlu yanlarının yanı sıra olumsuz yanlarına da vurgu yaptılar, veri üzerinden işleyen yeni sömürgecilik biçimine dikkat çektiler. Günümüzde kapitalist sistemin en önemli emtiası veri. Sistemdeki eşitsiz işleyiş ve sömürgecilik de büyük ölçüde veri üzerinden gerçekleşiyor.

Dijitalleşmenin kapitalist sistem içerisindeki konumlanışına vurgu yapan Profesör Natalie Fenton da eşitsizliklerden beslenen kapitalist sistem içerisinde teknolojik olarak ilerlemenin gerçek anlamda gelişme olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği üzerine tartıştı. Bulut sömürgeciliğine vurgu yapan Profesör Haluk Geray da dünyada kurulu emperyal düzenin bugün dijitalleşme içerisinde işlemeye devam ettiğine dikkat çekti.

İçerisinde yaşadığımız dönemin odağında bilgi ya da enformasyon var. Dijital teknolojilerin kullanıma girmesiyle birlikte bilgi çok daha seri üretilmeye ve hızlı dağıtılmaya başlandı. Önceleri, yani dijital teknolojik çağın öncesinde bilginin temel üretim dayanağı düşünceydi. Bilim ve düşün insanları, araştırmacılar düşünsel yetilerini bilimsel araştırmalarla destekleyerek bilgi üretimi........

© 12punto


Get it on Google Play