menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ücret Baskılaması Ve Asgari Ücret Aldatmacası

7 0
20.12.2023

Bu hafta, geçen hafta işlemiş olduğum asgari ücret meselesini biraz daha irdelersek devlet aygıtının sermayeye ve emekçiye nasıl baktığını daha net şekilde görebiliriz. Şöyle ki, devlet emekçiye ücretin emek temsilcisinin de bulunduğu komisyon tarafından saptanan düzeyin altına indirilemeyeceği garantisini vererek, emeğe sermayeye karşı koruma sağlamış görüntüsü verir. Burada şu soru sorulabilir: Mademki komisyonda emek ve sermaye tarafları bulunmaktadır, o halde neden sonuç piyasa pazarlığı sonucunda değil de, hükümet temsilcisinin de bulunduğu komisyonda müzakereler sonucunda sağlanmaya çalışılmaktadır? Bunun bir sebebi emekçilerin arkasına işsizler ordusunun da takılarak ücreti çok aşağılara çekmesinin engellenmesi, diğer yandan da sermayenin bu ücret düzeyine razı edilmesidir. Bir arada düşünüldüğünde, asgari ücret konusunda devletin araya girmesi bir yönü ile ücret anarşisini, diğer yönü ile de sosyal çalkantıyı önleme amaçlıdır. Ne var ki, devletin asli görevleri arasında olması gereken iş yaratma ve işsizliği önleme sorunu çözülmemiş ve halının altına itilmiş olmaktadır.

İşçilik, ücret ve asgari ücret konuları kapitalist sistemde emek sermaye çatışması alanında olduğu kadar, aynı zamanda da sistemin beka sorununu siyasi olarak sağlamaya çalışan kapitalist hükümetlerin de siyasi manevra alanındadır. Sermayenin sömürücü davranışını kısmen yumuşatmaya, kısmen de meşrulaştırmaya yönelen kapitalist devlet emeğin sermaye tarafından sömürülmesine kapı aralarken, asgari ücret söylem ve uygulamalarıyla emeği koruyucu kalkanı altına almış görüntüsü sergiler.

Değerli dostumuz Dr. Murat Özveri’nin piyasaya yeni çıkan Bireysel İş İlişkileri Açısından Türkiye İşçi Hukuku adlı eserin tanıtım yazısı bu durumu tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Şöyle ki, “İş hukuku bir uzlaşmanın ürünüdür. Sistem içi kurallar bütünüdür. Bu yanı ile düzeni değiştirmek, insanın insanı sömürmesini ortadan kaldırmak gibi radikal hedefleri yoktur. Aksine iş hukuku insanın insanı sömürdüğü kapitalist düzenin en alttakilere bir nefes alma olanağı vererek sürdürülmesi için sömürenlerin katlandığı, katlanmak zorunda kaldığı........

© 12punto


Get it on Google Play