menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kıbrıs’ta sonsuz labirent: mektuplar, müzakereler ve gerçekler

7 1
17.07.2024

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın açık mektubunu okurken, ironinin tadını çıkarmamak elde değil. Altı aylık bir çabanın ardından Holguín, Kıbrıs’ta sorunun çözümü için “farklı düşünmemiz gerektiği” sonucuna varıyor. (Foto:UN Photo/Loey Felipe)

BM Kıbrıs Özel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar’ın açık mektubunu okurken, ironinin tadını çıkarmamak elde değil. Altı aylık bir çabanın ardından Holguín, Kıbrıs sorununun çözümü için “farklı düşünmemiz gerektiği” sonucuna varıyor. Gerçekten mi? Onlarca yıldır apaçık ortada olan bir gerçeği anlamak için altı ay mı gerekiyor?

Holguín, 10 Temmuz’da BM Genel Sekreteri António Guterres’e raporunu sundu ve Genel Sekreterin sözcüsü Stéphane Dujarric, 11 Temmuz’da düzenlenen basın toplantısında, Genel Sekreterin şimdi Holguín’in raporundaki önerileri gözden geçirip Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderlerine önereceği sonraki adımları belirleyeceğini belirtti. Bu gelişme, Kıbrıs sorununun devam eden destanına yeni bir katman ekliyor.

Kıbrıs’ta bir çözüm arayışı, bir peri masalını kovalamak gibi. Bir tarafta, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon hedefi yıllardır ulaşılamaz bir rüya olmuştur. Herkes bu hedefin, gerçekçi bir hedef olmaktan çok, bir hayal olduğunu biliyor. Diğer tarafta ise, iki devletli çözüm, daha baştan bir başlangıç noktası olmaktan öteye gitmiyor ve tamamen reddediliyor. Peki, her iki seçenek de gerçekçi değilken, ne tür bir çözüm bulunabilir?

Holguín’in mektubu, Kıbrıs’ta müzakere zemininin pek de sağlam olmadığını tekrar eden bir gerçekliği ortaya koyuyor. Bir tarafta, Kıbrıs Rumları, Kıbrıs Cumhuriyeti unvanına sıkı sıkıya sarılarak gerçek müzakereleri geciktirmek için federasyon görüşmeleri yapıyormuş gibi davranırken, diğer tarafta Kıbrıs Türkleri, iki devletli çözümü ileri sürerek işin ciddiyetini sulandırıyor. Ortak bir zemin bulunamayacağı zaten belli değil miydi?

Holguín’in mektubu, müzakereler labirentinde kaybolan umutları simgeliyor. Güven inşa etme çabaları, her iki tarafın da mevcut durumu korumakla daha fazla ilgilendiği bir ortamda neredeyse beyhude görünüyor. Kıbrıs Rumları, Kıbrıs Cumhuriyeti unvanının ardına saklanarak, güya federasyon görüşmelerine katılırken mevcut........

© yetkinreport.com


Get it on Google Play