menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

IMF’nin Türkiye analizi: İstikrar mı, toplumsal bedel mi?

7 0
30.08.2024

IMF’nin 2024 ön gözlem raporundaki politika önerileri eleştirileri de beraberinde getirdi. Uzmanlar Uluslararası Para Fonu’nun halkın üzerine daha fazla ekonomik yük bindirecek adımları desteklerken yapısal sorunları gözardı ettiği konusunda uyardı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ile gerçekleştirdiği 2024 yılı Madde IV görüşmelerinin ardından ön gözlemlerini açıkladı. 2023 yılının ortasından bu yana ekonomik istikrarda önemli kazanımlar elde edildiğine dikkat çeken IMF’nin raporu, enflasyonla mücadele ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için daha sıkı önlemlere ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

Ancak raporun önerileri eleştirileri de beraberinde getirdi. Özellikle ücret politikaları ve mali sıkılaştırma önerilerinin hali hazırda alım gücü düşmüş ve ekonomik zorlukla mücadele eden kesimler üzerinde yaratacağı etki, uzmanların ilk dikkat çektiği nokta oldu.

Uzmanlar, IMF’nin politika önerilerinin sosyal ve ekonomik olarak riskli olduğunu vurguladı.

IMF’nin ön gözlem raporu, Türkiye’nin ekonomik göstergelerinde 2023 yılı ortasından bu yana kayda değer bir iyileşme olduğunu belirtiyor.

IMF, cari açığın 2024’ün ilk çeyreğinde GSYİH’nin yüzde 2,7’sine gerilemesi, uluslararası rezervlerin Nisan ayından bu yana 91 milyar dolar artması ve ülkenin risk priminin 440 baz puan düşmesini not etti.

IMF raporda enflasyonun 2024 yılı sonunda yaklaşık yüzde 43’e, 2025’te ise yüzde 24’e düşeceğini öngördü. IMF’nin enflasyon tahmini, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) üst sınırının üzerinde kaldı.

IMF ekonomik büyümenin de 2024’te yüzde 3,4’e, 2025’te ise yüzde 2,7’ye gerilemesi beklendiğini belirtirken, orta vadede ise potansiyel büyümenin yüzde 3,5-4 aralığına dönmesini öngördü.

Rapor, yüksek enerji fiyatları, Ortadoğu ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimler ve sermaye akışlarının tersine dönmesi gibi olası risklere de dikkat çekti.

IMF’nin ön gözlem raporunun tartışılan bölümü ise ekonomik tablo içerisinde geliştirdiği politika önerileri oldu.

Uluslararası Para Fonu, enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması için sıkı para politikasının sürdürülmesi gerektiğini, gerekirse ek sıkılaştırma önlemleri alınabileceğini önerdi.

Bunun yanında, IMF, fiyatlar, ücretler ve kira gibi sözleşmelerin “ileriye dönük enflasyon beklentilerine göre belirlenmesi” önerisi tartışma yarattı.

IMF, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, işgücü piyasasında esnekliğin arttırılması........

© yetkinreport.com


Get it on Google Play