menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı: Gelecek vaadeden bir adım mı?

4 0
29.07.2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir toplantıda, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı tanıttı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir toplantıda, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı tanıttı.

Erdoğan, bu programın yarı iletkenler, mobilite, yeşil enerji, ileri imalat, sağlıklı yaşam, dijital teknolojiler, haberleşme ve uzay gibi 30’dan fazla başlıkta yatırımlara nitelikli destekler sağlayacağını açıkladı.

Bu yatırımlara destek sağlamak için başlıca 4 nitelik aranacak: Yeni teknolojilere odaklanması, rekabet için gerekli ekonomik ölçeğe sahip olması, teknik yetkinlik ve mali yeterlilik içermesi, teknolojik kazanım boyutu taşıması.

Erdoğan tarafından açıklanan ilk çağrı paketi, elektrikli araçlar, batarya üretimi, çip teknolojileri, güneş ve rüzgar teknolojilerine yönelik yatırımlara teşvikler ile büyük teknoloji firmalarının AR-GE faaliyetleri için Türkiye’de kuracağı yeni merkezlerin personel giderlerinin yarısının 5 yıl süreyle karşılanmasını içeriyor. Ayrıca, hiper ölçekli veri merkezleri, biyoteknolojik ilaçlar, yeşil hidrojen ve endüstriyel robotik sistemler gibi dört başlıkta daha çağrıların kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.

Sonuç olarak, HIT-30 Programı ile vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağın yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendirileceğini öğrenmiş olduk.

Açıklanan Yüksek Teknoloji Yatırım Programını incelerken elektrikli araçlar, batarya, çip gibi Çinlilerin hakimiyetindeki alanlarla yola çıkılmış olduğunu gördük. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile 1 milyar doları aşan bir yatırım sözleşmesi imzalanmışken, “teşvikin dozu kaçtı mı?” sorusu sorulurken, bu durumun TOGG için dahi rekabet sorunu yaratabileceği endişesi dillendirilirken, elektrikli araç çağrısının ilk sırada yer alması ne kadar gerçekçi göreceğiz.

Elektrikli araçlar, batarya ve çip gibi alanlara odaklanmak elbette önemli. Ancak bu alanlarda rekabet edebilmek için yüksek düzeyde teknolojik yetkinlik, büyük ölçekli üretim ve ciddi yatırımlar gerekiyor. Ayrıca, çip üretimi de oldukça sermaye yoğun ve yüksek teknoloji gerektiren bir alan. Dünyada çip üretiminde öne çıkan şirketler, yıllardır süregelen yatırımlar ve teknolojik gelişmelerle bu konuma gelmişler. Bu şirketlerle rekabet etmek büyük yatırımlar ve uzun süreli stratejik planlar gerektiriyor.

Belki de HIT-30 programı ile Türkiye’ye özgü avantajları kullanarak daha niş ve potansiyel olarak daha az rekabetçi alanlara yatırım yapılması daha akıllıca olabilir. Biyoteknoloji ve tarım teknolojileri, Türkiye’nin coğrafi ve demografik özelliklerine daha uygun alanlar........

© yetkinreport.com


Get it on Google Play