menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İstanbul'un tarihi semtleri (25)

28 0
12.05.2024

Yazılarımıza verdiğimiz bir haftalık istenmeyen aranın ardından kaldığımız yerden devam edeceğiz. İki hafta önce sizlere Aya kapı semtini tanıtmış ve Miralay Nazım Bey Caddesi ile Abdülezel Paşa Caddesi’nin kesişiminde bulunan ve Ayakapı Hamamı olarak da bilinen Atik Valide Sultan Hamamı önüne kadar gelmiş ve gezimizi sonlandırmıştık. Bu hafta caddenin karşısına atlayıp Fener Semtini sizlere tanıtmaya gayret edeceğiz.

Fener: Atik Valide Sultan Hamamı önünde bulunan trafik ışıklarından karşıya geçip Abdülezel Paşa Caddesi boyunca yürümeye devam ediyoruz. Fener adı orta devir Yunancasında bulunan ve Fener anlamına gelen Fanarion kelimesinden türemiş olup, daha sonraki dönemlerde Fanari şekline dönüşmüş ve Türkçe’ye de Fener olarak geçmiştir. Bu mıntıka 1955’e kadar kahir ekseriyetle Rumların ikamet ettiği bir mıntıka halindeyken 6-7 Eylül 1955 olaylarından ve 1963 ve 1974 Kıbrıs harekâtlarından sonra Rum nüfusun başta Yunanistan olmak üzere çeşitli ülkelere gitmesiyle semtteki Rum ekalliyetin ekseriyette olması özelliğini kaybetmiştir. Günümüzde eskisi kadar çok olmasa da bazı Rum aileler bu bölgede ikamete devam etmektedirler.

Yürüdüğümüz tarafın solunda Haliç Deniz Surları’nın kalıntıları bizlere yer yer merhaba demekte. Yılların verdiği yorgunluk ve çevre halkının vurdumduymazlığı yüzünden büyük çoğunluğu yok olmuş olan tarihi surların kalan kısımlarının koruması için acil ve kapsamlı bir restorasyon gerekmekte. Sura bitişik ve restorasyonu yapılmış başka bir Taşoda ise sanat etkinlikleri için kullanılmakta. Yaklaşık 50 metre sonra sol taraftan gelen bir sokak Abdülezel Paşa Caddesine katılıyor. Bizde bu sokaktan içeri dalıyor ve meraklı gözlerle bahtımıza ne çıkacak diyerek keşfe başlıyoruz.

İçine daldığımız sokağın tabelası hemen gözümüze çarpıyor: Sadik Ahmet Caddesi. Caddeye adını veren Doktor Sadik Ahmet, bugün Yunanistan sınırları içinde kalan kadim Osmanlı şehri Gümülcine’de 1947 senesinde doğmuş, çocukluğu ve gençliği aynı şehirde geçmiş, bütün tedrisini orada tamamlamış ve üniversite için seçtiği tıbbiyeyi Ankara’da tamamlamış ve uzmanlığını Selanik'te........

© Yeni Söz


Get it on Google Play