menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kıbrıs'ta Milli Ekonomi Modeli Kongresi

18 0
12.05.2026

Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde yayımlanan 01.11.2013 tarihli yazısıdır

Hafta sonu Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeyiz. Uluslararası Milli Ekonomi Modeli kongrelerinden 8'incisini burada gerçekleştireceğiz.

Kaynaklar savaşının yaşandığı günümüzde, temel sorun sınırlı olarak kabul edilen kaynaklara kimin sahip olacağı meselesi. Bu hal ekonomilere de yön veren ana kriter.

Oysa kaynakların sınırsız olduğu bir gerçektir. Hangi kaynak bugüne kadar tükenmiştir? 

Bugünün teknolojik imkânları ile topraktan neredeyse her ay ürün almıyor muyuz?

Söz konusu enerji olduğunda, güneş enerjisinin, dalga enerjisinin, rüzgâr enerjisinin ve su enerjisinin sonu olabilir mi?

Kısaca kaynak edinimi konusunda savaşlara gerek yoktur. Milli Ekonomi Modeli (MEM), "kaynaklar sınırsızdır; onun için de dünyada kaynak savaşına gerek yoktur" demektedir.

Önemli olan, devletlerin şirket kurarak vatandaşların tamamını kaynaklara ortak etmesidir. 

Uluslararası sahada da menfaatler istikametinde kaynak paylaşımı yapılabilir.

MEM, sürekli büyümeyi temin eden, adil gelir dağılımını sağlayan ve tam istihdam seviyesini yakalayan tek modeldir.

Milli Ekonomi Modeli, tüketiciden yola çıkarak sosyal devlet projeleri ile tüketeni güçlendiren, sosyal devleti hayata geçiren tek sistemdir.

Tezimizin kuralları basit formüllerle uygulamaya geçirilebilir ve alınan tedbirler hızla neticelerini verir. Kolay uygulanabilmesi ve çabuk etki göstermesi, MEM'in büyük bir özelliğidir. 

Modelimiz 150'yi aşkın ülkede kısmen uygulanmaktadır. Burada bir noktanın altını çizmek istiyoruz. 

Tezin kuralları bir bütünün parçalarıdır. Ancak tamamının devreye girmesi ile sürekli büyüme temin edilecek, tam istihdam seviyesi yakalanacak ve adil bir gelir dağılımı yapılmış olacaktır.

Bu hakikati fark eden Rusya, 2006'dan beri parça parça kullanmaya başladığı MEM çözümlerinin tamamını, yani Milli Ekonomi Modeli'nin tamamını uygulayacağını, 27 Şubat 2013'te Rusya Devlet Başkanı Putin'in danışmanı vasıtasıyla ilan etmiştir.

MEM'in projelerinden yararlanan ülkelerden bazıları şöyledir:

RUSYA: Mayıs 2006 senesinde MEM, Rusya'nın 3 yıllık kalkınma programına alınmıştır. Doğum ikramiyesi, ev hanımlarına........

© Yeni Mesaj