menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Aşşa, Atalassa, Akdeniz ve Lefkoşa eski Hapishane arkasında olası gömü yerleri aranıyor…

8 1
07.11.2024

ABD Büyükelçiliği’nin Kayıplar Komitesi çalışmalarına katkı maksadıyla her yıl ABD’den bilim insanlarından oluşan bir ekip getirterek yaklaşık bir hafta boyunca olası gömü yerlerinin radarlarla taranmasını sağladığı çalışmalardan dördüncüsü bu hafta gerçekleşti.

ABD Wisconsin-Eau Claire Üniversitesi Profesörü Harry M. Jol, ekibiyle birlikte radarlarıyla Kıbrıs’ta dört olası gömü yerini tarıyor ve ekibin yarın çalışmalarını tamamlaması bekleniyor.

2021’den itibaren her yıl Kıbrıs’a gelen Profesör Harry M. Jol ve asistanları kısa süre kalarak önceden komitenin belirlediği bölgeleri tarayıp raporlarını sunup adadan ayrılıyorlar. Ekip, bu yıl da Aşşa (Paşaköy), Akdeniz (Aya İrini), Lefkoşa eski hapishane arkası ve Atalassa bölgesinde radarlarla tarama yaparken, biz de dün Aşşa’daki (Paşaköy) çalışmaları yerinde inceledik, buradaki bilim insanlarıyla görüştük… Ekibin bugün de Atalassa bölgesinde bir olası gömü yerinde bir tarama yapması bekleniyor…

KAZILAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ NE DİYOR?

Bizi Aşşa’daki çalışma alanında karşılayan Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi Kazılar Koordinatör Yardımcısı Arkeolog Çınar Karal, bu konuda şöyle diyor:

“4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında, Kayıp Şahıslar Komitesi'nin arazi ve araştırma birimi ile Kanada’dan gelen jeofizik uzmanları, Lefkoşa (Hapishane arkası), Akdeniz, Paşaköy ve Atalassa bölgelerinde kayıp şahısların bulunmasına yönelik jeofizik çalışmalar gerçekleştirecektir. Bu çalışmalar, 2021 yılından bu yana, son üç yıldır Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kayıp kişileri arama ve bulma sürecine teknolojik destek sağlamakta ve süreci hızlandırmayı amaçlamaktadır. Kanadalı jeofizik uzmanlarının desteğiyle gerçekleştirilecek GPR (Yer Radarı) ve ERT (Elektriksel Rezistivite Tomografisi) analizleri, Komite tarafından kayıplarla ilgili bilgi edinilmiş geniş alanlarda kazı süresini kısaltmak ve hedeflenmiş kazı alanları belirlemek amacıyla kullanılan yöntemlerdir. Bu analizler, toprak altındaki anomalileri belirleyerek hedeflenen ve araştırma bilgileri doğrultusunda belirlenen kazılacak olası gömü yerine daha hızlı ulaşmayı mümkün kılarken, kayıp kişilerin bulunmasına yönelik doğrudan bir sonuç sağlamamış olsa da, kazı süreçlerini daha verimli hale getirmek için uygulanmaktadır. Çalışmalar, ABD’nin Kayıp Şahıslar Komitesi’ne sağladığı insani yardım kapsamında, bağış niteliğinde, herhangi bir ücret talep edilmeksizin yürütülmektedir.”

KAYIPLAR KOMİTESİ’NE HİZMET OLARAK BAĞIŞ…

Bir gazeteci olarak anlatılanlardan anladığımız kadarıyla yeraltını gösteren radar (GPR) ve Elektrikli Direnç Tomografisi (ERT) aletleriyle yeraltında yapılan taramalar, taranan bölgede düzensizlikler olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor. Kayıplar Komitesi’nin bu çalışmalar için cebinden herhangi bir masraf çıkmıyor çünkü anladığımız kadarıyla ABD hükümeti, Kayıplar Komitesi’ne katkısını bu şekilde yapıyor. Yani ABD, Kayıplar Komitesi’ne başka ülkelerin yaptığı gibi para bağışı yapmak yerine, senede bir kez bir haftalığına bu ekibi Kıbrıs’a getirerek tüm masraflarını kendi karşılıyor, bu da komiteye önemli bir katkı oluyor… Böylece ABD’nin Kayıplar Komitesi’ne hizmet olarak bağışı, olası gömü yerlerinin ücretsiz olarak taranmasını sağlıyor.

TARANACAK YERLERİ KOMİTE BELİRLİYOR…

ABD’den gelen ekibin nereleri tarayacağına Kayıplar Komitesi kendisi karar veriyor. Yeni teknolojileri böylece ücretsiz olarak kullanarak kazılacak yerlerin daraltılmasını sağlayan........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play