“Suriye’deki çatışmalar nedeniyle 150 bin kişi kayıp edildi...”
Uluslararası Kayıp Şahıslar Komisyonu yaptığı açıklamada, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle 150 bin kişinin “kayıp” olduğunu belirtti..
Uluslararası Kayıp Şahıslar Komisyonu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde yapılan açıklamada, “Suriye’deki gelişmeler, kayıp yakınlarının umutlarını tazelemiştir. Bazı aileler hiç temas olmaksızın tutuklu bulunan yakınlarıyla buluşmanın sevincini ve rahatlamasını yaşıyor. Önümüzdeki günlerde umarız ki daha fazla sayıda tutuklu serbest bırakılır ve aileleriyle bir araya gelirler ve yine umarız ki adalet ve gerçekle ilgili hakları uzun vadede yerine getirilmiş olur” denildi. Açıklamayı okurlarımız için özetle derleyip Türkçeleştirdik. Açıklamada devamla şöyle denildi:
*** Suriye’de yaşananlar ışığında, tüm ilgili tarafların işbirliği yapması kaçınılmazdır. Böylesi bir işbirliği, Suriye’de çok büyük sayıdaki kayıplarla ilgili etkili bir sürecin yerleştirilmesini mümkün kılacaktır. Umuluyor ki böylesi bir süreç, genetik bilimini, veritabanı teknolojisini, Suriye’nin yeni yasama ve kurumsal çerçevesi içinde kullanacaktır. Umulan odur ki gerek Suriye içinden, gerekse Suriye dışından yetkililerin desteğini alacaktır ve kayıp yakınlarının da doğrudan taraf olmasıyla ivmeyi sürdürebilecektir.
*** Bugün Uluslararası İnsan Hakları Günü’dür ve Suriye’nin kayıplarında büyük bir adım atılması için bir fırsat penceresi vardır – bu kayıplar arasında çatışmalar nedeniyle kitlesel yerinden edilmeler esnasında ve evinden ve yurtdışından alınarak “kayıp” edilenler vardır.
*** Geçtiğimiz Cuma günü Suriye’deki gelişmeleri dakikası dakikasına izlerken, Uluslararası Kayıp Şahıslar Komisyonu da Lahey’de Suriye’nin kayıp şahıslar konusunda çalışmakta olan uluslararası örgütler ve sivil toplum temsilcileriyle bir konferans düzenlemekteydi. Bu konferanstaki katılımcılardan biri de İltica Eden Kayıp Yakınları Örgütü kurucularından Betül Karbiçha idi ve yaptığı konuşmada kayıp yakınlarının kahıpları hakkında kurbanların öykülerini anlatmaya ihtiyaç duyduklarını belirtti, onbinlerce kayıp Suriyeli’nin başına gelenlerle ilgili anlatılanların başkaları tarafından dikte edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
*** Karbiçha, 20 yaşındaki kızkardeşi Ağustos 2014’te Akdeniz’i Libya’dan yola çıkıp geçerek İtalya’ya giderken “kayıp” olduğu zaman bu örgütü kurmaya karar vermişti. Maysun, o gün “kayıp” olan ve akıbeti bilinmeyen 170 Suriyeli arasındaydı.
*** Karbiçha örgütlerin yıllardır kayıplar hakkında bilgi topladıklarını ancak farklı Suriyeli ve uluslararası örgütler arasında net ve üzerinde uzlaşmaya varılacak bir strateji olmaksızın, bu bilgilerin herhangi bir işe yaramayacağını belirtti.
*** Suriye’de yaşananlar ışığında, tüm ilgili tarafların işbirliği yapması kaçınılmazdır. Böylece çok büyük sayıdaki kayıp şahıslar konusunda etkili bir süreci başlatmak mümkün olabilir böylesi bir işbirliğiyle.
*** Suriye’de adaletin yerine gelebilmesi için adımlar şimdi atılmalıdır – insanların tutuklandığı, tutuklulara yönelik getirilen suçlamaların ya da suçlama yapılmamış olmasının, tutuklama koşullarının ve ölüm koşullarının aydınlatılacağı kanıtların korunması gerekmektedir. Öldürme olaylarının yaşandığı veya diğer insan hakları ihlallerinin yaşanmış olduğu alanlar suç mahallidir. Buraları mühürlenmeli ve ilerleyen dönemde incelenmelidir – gerçeği korumak ve bu suçlardan sorumlu olanları adalete teslim etmek için bu yapılmalıdır.
*** Suriyeli kayıp yakınları ve Suriye’den sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmakta olan Uluslararası Kayıp Şahıslar Komisyonu, Suriye’den 28 bin 200 kayıp şahsın........
© Yeni Düzen
visit website