menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

KKTC'de kayıt dışı ekonomi var mı? Çok mu? Oranı nedir?

10 10
previous day

KKTC'de kayıt dışı ekonomi var mı? çok mu? diye sokağa çıkıp rasgele önünüze kim çıkarsa çıksın sorarsanız önce size gülerler sonra da dalga mı geçen, hem de nasıl, alası var gibi söylemler ile karşılaşırsınız. Oranı nedir? diye rakam sorarsanız da muhtemelen kapıyı P'den açıp 'lere kadar cevaplar alırsınız.

Kamu görevinde Ekonomi ve Maliye bakanlıklarında en alt kademelerde dahil olmak üzere uzun yıllar görev yapan biri olarak benim cevabım da KKTC'de kayıt dışı ekonominin alası var hatta son yıllarda hayatımıza tekrardan giren yüksek enflasyonla,

TARİHİ ZİRVELERE ÇIKTI DERİM...

İLAVETEN DE KKTC VERGİ CENNETİDİR TANIMLAMASINI YAPARIM...

Bizimle aynı görüşte olan ve KAYIT DIŞI EKONOMİYLE ilgili 1,5 yıl önce Çalışma Bakanımız ve KTTO başkanımızın yaptıkları açıklamalara göz atalım,

KTTO Başkanı Turgay Deniz ''KKTC'de oranında KAYIT DIŞI EKONOMİ vardır.'' (Kaynak: 15 Mayıs 2023 Kıbrıs Postası)

KTTO Başkanı Turgay Deniz: ''2022 yılında gümrüklerde peşin 4 Milyar TL peşin KDV ödendi. Dahilde toplanan KDV 1 Milyar TL.'' (Kaynak 15 Mayıs 2023 Kıbrıs Postası)

Çalışma Bakanı Sadık Gardiyanoğlu: ''Saklayacak değilim ülkede çok ciddi şekilde KAYIT DIŞILIK VARDIR.'' (Kaynak Kıbrıs Genç TV Er meydanı programındaki açıklama)

Mayıs 2019 tarihi itibariyle KKTC'de 4'lü hükümetin sonrasında kurulan UBP-HP ve sonrasında ise halen devam eden UBP-DP-YDP koalisyon hükümetleri İSTİKRARLI! bir şekilde göreve devam etmektedir.

Bu sürede kurulan tüm hükümetlerde Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlıklarında UBP'li vekiller görev yapmıştır. Ekonomi ve Enerji Bakanlığında ise Aralık 2020 - Kasım 2021 dönemi dışında yine İSTİKRARLI! bir şekilde UBP'li vekiller görev yapmıştır.

Sn. Turgay Deniz ve Sn. Sadık Gardiyanoğlu'nun 2023 yılında yaptıkları açıklamalarına göre sormak lazım hükümet bir bütün olmakla birlikte ekonomiye dolayısıyla KAYIT DIŞI ekonomiye direkt müdahale etme noktasında etkin olması gereken bakanlıklar UBP'li vekillerin uhdesinde olmasına rağmen niçin KAYIT DIŞI ekonomiyi en azından azaltmak için adım atılmadı/atılamadı?

NİYET Mİ YOKTU? YOKSA İSTİKRARLI AMA BAŞARISIZ BİR DÖNEM Mİ OLMUŞTU?

Mesela yüksek enflasyonist ortamlarda KAYIT DIŞILIK artıyor mu? Aynen nemli ortamlarda bazı haşerelerin arttığı gibi!

KKTC öznelindeki yüksek enflasyonun nedeni nedir acaba? Bununla ilgili bir adım niye atılmadı? TL kullanımından kaynaklı nedenler olabilir mi?

Mayıs 2019 - Mayıs 2023 döneminde Kayıt dışı ekonominin üzerine niye gidilemedi? Gidildiyse hangi yasal düzenlemeler yapıldı? Ve bu yasalar uygulanarak sonuç alındı mı? Cevabı ben vereyim kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında başarılı olunsaydı bizzat yukarıdaki açıklamaları ne SN. Turgay Deniz ne de SN. Gardiyanoğlu yapmazdı.

Açıklamaların yapıldığı 2023 yılından günümüze de İSTİKRARLI! YÖNETİM devam etti. Ancak kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında başarılı bir sonuç alınmadı. Alınmış olsaydı kamu maliyesinin gelir tahsilatında ciddi bir artış olur (REEL OLARAK) bundan dolayı da ne borçlanmaya ne de iflas etmiş tüccar misali veresiye defterlerini karıştırarak vergi dairesine kendi........

© Yeni Düzen


Get it on Google Play