menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İnsanın uzay serüveni

25 1
14.07.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

14 Temmuz 2024

1950'li yıllar: İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dünya iki kutuplu bir soğuk savaş dönemine girmiş, siyaseten düşman iki süper güç, SSCB ve ABD insanın son keşfi nükleer füzeler üzerinden bir kıyamet senaryosu yazma yarışındalar.

Dünyayı kıskacına almış iki süper gücün bütün ilgisi kıtalararası balistik füze (ICBM) adı verilen uzun menzilli füzeler geliştirmekti.

Bu rekabet içinde SSCB'de roket tasarımcısı Sergei Korolev, R-7 adlı bir roket geliştiriyor. Ancak roket bir silahtan çok daha fazlasıdır ve zamanının en iyi fırlatıcısıdır.

Sergei Korolev'in balistik füzeler için tasarladığı bu R-7 roketi üzerine bir yapay uydu monte ediliyor ve uzaya fırlatılıyor.

Bir R-7 roketinin üzerinde taşınan Sputnik uydusu uzaya ulaştıktan sonra bir yörünge üzerine yerleşerek Dünya etrafında dönmeye başlıyor ve bu esnada bir radyo vericisinden bip sesleri göndermeyi başarıyor. Üstelik yeryüzünden de duyulabilen bu bip sesleri yapay uydunun bir yörüngeye yerleşmiş olduğunun kanıtıdır.

Dünya olayı şaşkınlıkla yakından izler.

Hemen ardından, bir ay sonra, 3 Kasım 1957'de bu kez bir canlı uzaydadır. Sovyetler, bu kez Sputnik II isimli bir uydu ile Laika isimli Moskovalı bir köpeği uzaya gönderirler. Ancak sonradan çok tartışılacak bu karar için uygulayıcılar yıllar sonra pişmanlıklarını dile getireceklerdir.

İşte 4 Ekim 1957 de fırlatılan bu "Sputnik" uydusu ile insanın uzay serüveni başlayacak ve ardından vites değiştirerek uzay çalışmaları bir misyona dönüşecektir.

Sovyetlerin efsane roket sistemleri Soyuz ve Lunar sistemlerinin de yaratıcısı olan Sergei Korolev, bugün roket biliminin babası olarak tanınıyor.

Sovyetlerin bu başarısı diğer süper güç ABD'de çok ciddi endişe yaratır.

Ancak ABD de bu yarışta tümüyle geride değildir.

Onlar da kendi fırlatma sistemlerini geliştirme hamlesinde epeyi yol almışlardır. Hitler Almanya'sının roket bilimcisi Wernher von Braun liderliğinde bir zamanlar balistik füzeler geliştirmiş olan Alman roket mühendislerinden oluşan ekip, bu kez ABD için çalışmaktadır.

Sovyetlerden bir yıl sonra, ve bu arada iki başarısız denemenin ardından, 31 Ocak 1958'de "Explorer" adlı bir yapay uyduyu bir roket yardımıyla fırlatmayı gerçekleştirirler. Explorer, beraberinde kozmik ışınları saptamak için bir Geiger sayacını da uzaya taşımıştır.

Daha sonra, 1958'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uzay araştırma faaliyetleri, yeni bir devlet kurumu olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) adı altında birleştirilir.

Ancak ABD, uzaydaki varlığını tam olarak pekiştirebilmiş değildir.

Çünkü Sovyetler'in sürprizleri devam eder.

Sovyetler Birliği uzay........

© T24


Get it on Google Play