menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Airbus

13 0
20.12.2023

Diğer

20 Aralık 2023

Türk Hava Yolları 220 adet yeni Airbus uçak siparişi verdi. Bu uçakların 70'i uzun menzilli A350, 150'si ise tek koridorlu A3221neo. Ayrıca 125 Airbus için de sipariş hakkı sözleşmesi imzalandı. Satın alınan uçaklar yeni nesil Airbus, THY'nin önceki A320 serisi uçakları A321ceo sınıfındandı. Bunlar A312neo. Böylece sivil havacılıkta THY'nin yolcu uçağı sayısı 439'dan 679'a çıkacak. Bu sektörde uçak satın almak kadar kiralamak da sık sık başvurulan bir yöntem. THY zaman içinde filoda mevcut eski tip uçakları kiralayarak gençleştirmeyi sürdürebilir.

Sivil havacılıktaki bu hamlenin arkasında coğrafyamızın gerçekten Asya'nın en doğu noktası ile Afrika'nın güney ucuna kadar bağlantı kurabilme yetkinliği önemli. İstanbul havalimanının hepimizi seyahat etmeyi kabus haline getiren iç ulaşım zorluğu yanında, bu bağlantılara imkan sağlama özelliği var. Böyle olmak zorunda mı, benzer yolcu aktarma özelliklerine sahip başka havaalanları da böyle mi? Londra'da birden fazla binadan oluşan Heathrow da büyük, ama yolcular İstanbul'daki kadar perişan olmuyor. Bina içinde ulaşım yürüyen koridorlarla, binalar arasında raylı yöntemlerle sağlanıyor. Şangay, Pekin havaalanları İstanbul'u andıran büyüklükte, ama İstanbul havalimanı yolcuları gerçekten "unutamayacakları eziyet anılarıyla" donatıyor.

Bu yazının amacı havaalanını tartışmak değil. THY, Borsa İstanbul'da işlem gören bir şirket, Airbus şirketinin hisseleri ise Paris borsasında işlem görüyor. 44 milyar dolar tutarında olduğu söylenen bu sipariş her iki şirketin de değerine olumlu etki yapacak. Airbus'ın 2023 yılı geliri ve kârlılığı yükselirken, bu siparişi tedarikçi finansmanı ile yönetecek olan THY'nin filosunun gençleşmesi ve zenginleşmesi onun da piyasa değerini olumlu etkileyecektir. Yani iki şirket için de kazanç söz konusu. Bunu gerçekleştirmek, yöneticilerin ve genel ortamın, ekonomik gidişin mimarı olan siyasilerin maharetine bağlı.

Konunun bizim açımızdan önemi hemen her yazıdaki hareket noktalarından birisi olan bu alış verişin değer zinciri bağlamında etkileri.

Bir Airbus 320, 340 bin parçadan oluşuyor. Değer Zincirinin Evrimi'nde benzinli bir otomobilin 30 bin civarında parçadan oluştuğunu, elektrikli otomobilde bu sayının önemli ölçüde azaldığını anlatmış, bu gelişmenin Türkiye'deki tedarikçiler için getirdiği önemli tehlikenin altını çizmiştik.

Bu 340 bin parça nerede, kimler tarafından üretiliyor?

Önce AIRBUS şirketini tanıyalım. Şirket 1970 yılında bir sanayi konsorsiyumu olarak kurulmuş ve iki ana ortağı Fransa ile Almanya. Bu 1951'de Fransa ile Almanya'nın Kömür ve Çelik Birliği'ni kurmalarının ardından, 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu (EEC), 1958'de Euroatom, 1968'de Gümrük Birliği, 1986'da Single European Act ve 1993'te Maastricht anlaşmasıyla tamamlanan sürecin önemli ve doğrudan doğruya ticari ortaklık ifade eden aşaması. Alman-Fransız çatışmasına son vermek üzere Jean Monnet tarafından başlatılan ve 30 yılda tamamlanan b bir proje. Burada bir parantez açarak, Avrupa Birliği'nin Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bayan Isabelle Dumont'nun Ekonomim gazetesi Ankara muhabiriyle görüşmesinde, Türkiye ile Fransa'da "değer zincirlerinin iç........

© T24


Get it on Google Play