Seier for grunneierens rettssikkerhet i strandsonen
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Bryggen var bygget engang tidlig på 1970-tallet og var på 76 kvadratmeter. Bergen kommune mente den var ulovlig oppført, og ikke meldt inn til kommunen før etablering.
Lignende saker har vi også i Færder og bare i denne perioden har vi i hovedutvalget for plan, teknikk og miljø behandlet flere slike saker. Dommen vil skape presedens for norske kommuners behandling av ulovlighetssaker i strandsonen.
Les også
Bryggeeieren vant strandsonekampen i Høyesterett: - Kommuner med intensiv ulovlighetsoppfølging av eldre tiltak, vil nå måtte bøye av, mener advokat
Vanskelige spørsmål
Utfordringen for Høyre har hele tiden vært usikkerheten rundt om tiltaket faktisk er ulovlig oppført.
Konstruksjoner i strandsonen av nyere dato er uproblematisk, det er et godt regulert lovverk rundt oppføring av nye tiltak i strandsonen.
Men sånn var det ikke før. Det har vært en utvikling i kommunenes praksis for både hvilke tiltak som var meldepliktige og når de går over til å bli meldepliktige og også hvordan denne meldeplikten ble praktisert. Det skal en omfattende utredning til som inneholder mange momenter før en kan slå fast lovligheten av tiltak så langt tilbake i tid, dette opplever vi at ikke er gjort i tilstrekkelig grad.
Statsforvalteren har til nå håndhevet en linje som blant andre advokat John Christian Elden, i sitt innlegg i Aftenposten 8. august i år, sterkt har kritisert og hevdet at det har gått på rettsikkerheten løs for grunneiere i strandsonen, nettopp fordi det ikke er........© Tønsbergs Blad
visit website