Redusert gebyrsjokk på bolig
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Huseierne, en medlemsorganisasjon som ivaretar boligeiernes interesser, melder at bokostnadene økte med 23 prosent i gjennomsnitt i 2023. Økningen fortsetter i 2024. Bokostnader består av rentekostnader, energikostnader, vedlikehold av bolig, kommunale gebyrer, eiendomsskatt og forsikring. De kostnadene som øker mest, er rentekostnader og kommunale gebyrer. Når så mange som 15 prosent av de som eier en bolig (ifølge analyseselskapet Sentio Research på oppdrag fra forskning.no), oppgir at de vurderer å selge boligen sin eller allerede har solgt den fordi de ikke har råd til å bo i den lenger, er det grunn til bekymring.
Vi ønsker å legge til rette for at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig i Tønsberg. Når utgifter til renter og strøm har økt betraktelig, må vi bidra til å redusere økningen, der vi kan, på andre områder. Det er begrenset hvilket handlingsrom vi som lokalpolitikere har, men eiendomsskatt og kommunale gebyrer har kommunen ansvar for. Mens noen ynder å mene at å innføre eiendomsskatt i Tønsberg er svaret på mye, er Høyre og FrP garantist for at det ikke innføres eiendomsskatt på bolig. Fordi vi ønsker at flest mulig skal ha råd til å bo i egen bolig.
Les også
Tønsbergøkonomien: Lys i tunnelen!
Gebyrene må opp
En økning i kommunaltekniske gebyrer kommer vi dessverre ikke utenom. Når renter på investeringer og generell prisstigning på varer og tjenester går opp, vil dette også påvirke kommunaltekniske gebyrer. Kommunale gebyrer skal dekke de reelle kostnader (også kalt selvkost) til vann, avløp, renovasjon og feiing. Samlet har avgiftene økt med 13 prosent fra i fjor til i år. Et grep som medførte lavere gebyrøkning, var å legge om henteordningen på renovasjon. Det er behov for å investere mer for å kunne gjennomføre kommunens prosjekter utslipps- og fossilfrie, og i tillegg kommer helt nødvendig utskiftning av ledningsnettet for vann og avløp.
Les også
Varsler kraftige kutt og omstilling i kommunen: – Dette blir en tøff reise
Den nasjonale interesseorganisasjonen for vannbransjen, Norsk Vann, har beregnet et investeringsbehov på cirka 330 milliarder kroner på landets kommunale vann- og avløpsanlegg i........
© Tønsbergs Blad
visit website