İhraç ettiğimiz gıdaları gümrüklerinden geri çeviren ülkeler arasına Tunus da katıldı
Son aylarda Türkiye’nin Batı ülkelerine ihraç ettiği bazı gıdalar, izin verilen orandan çok fazla pestisit (zirai mücadele ilacı kalıntısı) ya da kanserojen aflatoksin gibi maddeler içirmesi nedeniyle o ülkelerin gümrüklerinden sıkça geri döner oldu.
Bu köşenin okurlarının bildiği gibi; pestisit kalıntısı, ya daha çok ürün almak için gereğinden fazla ilaç kullanımından ya da ilaç atılan ürünlerin erken hasadından kaynaklanıyor.
Ziraat mühendisi bir arkadaşımın verdiği bilgiye göre; gelişmiş ülkelerde dekar başına 18 kilo olan bu oran, bizde 27 kiloyu buluyor!..
Yabancı gümrüklerden çevrilen ürünlerin tekrar döndüğü Türkiye’deki akıbetleri bilinmiyor. Tüketicilerdeki yaygın kanıya göre; bu ürünler iç piyasada tüketiliyor. Zira sorumlu makamlar bunun aksini kanıtlayacak bilgi ve belgeleri kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşmıyor.
★★★
İhraç ürünlerimizi iade edenler kervanına bu kez bir Afrika ülkesi olan Tunus’un da katıldığını öğrenince, doğrusu hem çok şaşırdım hem de çok üzüldüm.
Demek ki ürün analizlerinde bazı Afrika ülkelerinin bile gerisine düşer olmuşuz.
Olayın gelişimi de şöyle olmuş:
Bir firma, Nevşehir yöresindeki patates üreticilerinden satın aldığı yaklaşık 3 bin ton patatesi, ilgili İl Tarım Müdürlüğü’nün onay belgesi ile Tunus’a ihraç etmiş.
Büyük bir kısmı Mersin Limanı’ndan gönderilen patateslerin Tunus’a girişi sırasında yapılan laboratuvar analizlerinde ise 2 çeşit zararlı bakteri tespit edilerek Türkiye’ye geri gönderilmiş!..
Yani ihracat onayını veren İl Tarım Müdürlüğü’nün tespit edemediği bakterileri, Tunus gümrüğündeki laboratuvar bulmuş ve patatesleri imha için Mersin........© Sözcü
visit website