Eventyr eller krise?
Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Skagerak Energi AS er som navnet røper et aksjeselskap, det betyr at det er aksjonærene som eier selskapet. Aksjonærene i et aksjeselskap har visse rettigheter og ansvarsområder i forhold til selskapet. Dette kan inkludere retten til å motta utbytte av selskapets overskudd, stemmerett på generalforsamlinger, og rett til å bli informert om selskapets virksomhet og økonomiske situasjon.
Aksjonærene kan også ha ansvar for å velge styremedlemmer og godkjenne viktige beslutninger som påvirker selskapet.
Skagerak Energi AS har følgende aksjonærer:
Statkraft Industrial Holding AS 34%
Statkraft Industrial Holding AS 32,6%
Skien Kommune 15.21%
Porsgrunn Kommune 14,83%
Bamble Kommune 3.33%
Hvem er Statkraft?
Statkraft er et norsk statseid selskap og er derfor eid av den norske staten. Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi og er engasjert i produksjon, handel, og utvikling av vannkraft, vindkraft, solkraft og gasskraftanlegg.
Skagerak Energi AS har altså 100% offentlig eierskap og resultat etter skatt i 2022 ble 2195 millioner kroner, mot 1886 millioner kroner i 2021. Konsernstyret foreslo at 1139 millioner kroner utbetales i utbytte til eierne (stat og kommuner). Dette har vi som forbrukere betalt inn via strømregningen, det er ikke vanskelig å se at salgsprisen for strøm var langt høyere enn kostnaden for produksjonen, noe vi alle la godt merke til i 2022. Det offentlige tjener grovt med penger og jeg velger og se på det som en ekstra beskatning.
Kunne dette vært penger som ble benyttet til økt utvikling av strømnettet og økt kraftproduksjon i vårt distrikt?
Jeg tenker ja, men blir møtt med at det er Lede AS som har ansvaret for strømnettet, både utvikling og vedlikehold. Derfor har vi fått høre at nettleien må økes fordi belastningen i nettet må fordeles og vedlikeholdet har økt. Greit nok tenker de fleste, men blir vi som innbyggere offer for en selskapsstruktur på noe av det vi trenger mest, nemlig energi?
Lede AS eies av Skagerak Energi AS med 100% eierskap, som igjen eies 100% av kommuner og stat.
Strålende løsning eller urealistisk eventyr?
Så til innlegget fra Truls Vasvik Stortingsrepresentant for AP og Arild Theimann fylkesrepresentant for AP i SB den 22. februar 2024 ett mageplask av et innlegg etter mitt syn, et innlegg som ikke forteller sannhet.
At Norge ikke har nødvendig erfaring og kompetanse og at det vil ta flere tiår er jo tull og direkte feil. Norge har bygget og driftet fire forskningsreaktorer. Det jobber mange hundrede mennesker på Institutt for energiteknikk (IFE), Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND). Det utdannes nå også 40 studenter årlig i fagene kjernefysikk og kjernekjemi. Norge kan ha kjernekraft på plass om 10-15 år med politisk vilje. Sverige, Polen og Canada skal etablere mange SMR innen 2035. Det pågår også omfattende arbeid i EU for å akselerere utbyggingen av SMR i Europa. Norge er invitert til å være med i prosessen.
Spørsmålet blir jo hvorfor det er så liten vilje til å bli med på prosessen? Kan det være økonomisk grunner? Frykter staten tap av inntekter fordi markedet vil endres?
Teknologien finnes ikke?
Teknologien finnes den, det skal bygges små modulære reaktorer (SMR) basert på eksisterende lettvannsteknologi. Norsk Kjernekraft AS er ekstremt tydelig på at de ikke skal ha statlige subsidier, så hvorfor........
© Sandefjords Blad
visit website