menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Güney Afrika ve “yeni anayasa”

57 0
29.04.2024
Güney Afrika, ırkçı Apartheid rejimini geride bırakıp demokrasiye geçeli 30 yıl oldu. İlk demokratik seçim tarihi olan 27 Nisan, Güney Afrika ötesinde, dünyanın haklar ve özgürlükler mücadelesi tarihinde çok önemli bir yer tutuyor.

27 Nisan, Güney Afrika’nın tarihinde, ilk demokratik seçimler nedeniyle, “Özgürlük Günü” olarak biliniyor. Ayrıca Özgürlükler Günü, ülkenin demoktratik yeni ara dönem anayasasının da yürürlüğe girdiği gündü. 1994 seçimleri öncesinde, siyahların nerede yaşayacaklarını, herhangi bir günde nereye gidebileceklerini ve hangi işlerde çalışabileceklerini kanunlar belirliyordu. Apartheid çöktükten sonraki yıllarda; ırkı, dini, cinsiyeti veya cinsel yönelimi ne olursa olsun tüm Güney Afrikalıların haklarını güvence altına alan bir anayasa kabul edildi.

Bu oylamanın kendisi ise, 26-29 Nisan tarihleri arasında, yaşlılar ve hastalar gibi farklı dezavantajşı grupların da oy kullanmasına imkan sağlayacak biçimde gerçekleştirildi. Hedef, mümkün olduğunca çok seçmenin katılımını sağlayarak tam bir demokrasi şöleni gerçekleştirmekti. Gerçekten de, o seçimlerde 22,7 milyon seçmenin 19 milyondan fazlası oy kullandı. Özellikle, demokrasinin geleceğe dair ümitleri yüksek siyah gençler arasında oy verme oranı, yüzde 95’e yaklaşmıştı.

“Herkes için daha iyi bir yaşam” sloganı ile kampanya yürüten, Nelson Mandela’nın liderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi (African National Congress-ANC), yüzde 62,65 ile en yüksek oyu aldı. İkinci sırada ise, yüzde 20,39 oy ile Apartheid rejimi döneminin lideri Ulusal Parti (National Party-NP) yer aldı. Zulu milliyetçisi Inkatha Özgürlük Partisi (Inkatha Freedom Party-IFP) ise oyların 10,54’ünü topladı. IFP, seçimlerden bir hafta öncesine kadar........

© P24


Get it on Google Play