menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ötesini Görebilmek…

8 1
11.03.2024

OECD verilerine göre;

Almanya; nüfusu 85 milyon… İşgücü 43,9 milyon… İstihdam edilen 42,5 milyon… Emekli 21 milyon… Geliri olanların nüfusa oranı yüzde 78…

Türkiye; nüfusu 85 milyon… İşgücü 34,3 milyon… İstihdam edilen 30,7 milyon… Emekli ve sosyal yardım alanlar 15,3 milyon… Geliri olanların nüfusa oranı yüzde 54…

Dünyada söz sahibi gelişmiş ülke Almanya da çalışanlarının en düşük saat ücreti 12 Euro. Çalışanlar bir saatlik ücret ile 7 litre benzin ya da 54 adet yumurta, 12 litre süt, 1 kg peynir alabilir.

Ülkemizde en düşük saat ücreti 76 TL. Çalışanlar bir saatlik ücret ile 2 litre benzin ya da 13 adet yumurta, 3 litre süt, 0,26 kg peynir alabilir.

İstihdam verilerinde OECD ülkelerinin ortalaması p,1 iken Türkiye de istihdam edilenler S,6 olmuş. Yani OECD’ye üye ülkelerin en altındayız. Bu arada ortalamalarını da biz düşürüyoruz.

İşsizlik sorunu oluşturan sebeplerin en başında mülteciler geliyor.

Almanya’da da Türkler var diyene tekrar hatırlatmak isterim. Babaları sınav yapılarak Alman hükümeti tarafından tek tek seçilmiş, devletler arası sözleşmeler imzalanmış, pasaportları ile kontrollü bir şekilde Almanya’ya girmiş Türkler ile bu aynı değil…

Ayrıca Türklerin Almanya’daki sayısı bugün 3 milyondur… Türkiye’deki mültecilerin sayısı ise 13 milyon, 2011’den beri doğmuş kayıtsız çocuklar da cabası…

Türkiye’de mültecileri, Hatay Samandağ hariç ülkenin her yerinde görmek mümkün…

Hastaneler mültecilerin sağlık sorunlarını ücretsiz çözdüğünden bir iş yerinde çalışırken ‘illa sigortam olsun’ diye diretmiyor mülteci…

Bu da aynı net maaşı alsa bile Türk vatandaşının bir şirkete maliyeti ile neredeyse yarı yarıya fark ediyor. Ve işveren mülteciyi tercih ediyor. İşverenler aslında şekilci bir yaklaşım ile günü kurtarmaya kaçıyor.

‘Zaten enflasyon, kredi, borç bir yandan, satışlar, kâr marjı da düştü bunaldım’ diyerek, sorunu başından değil sonundan çözmeye çalışıyor. Ve düşük görünen ama sonrasında oldukça yüksek maliyetliyi tercih ediyor.

Çünkü sadece o anı görebiliyor ya da bir sebepten görmek istiyor. Adeta elle tutulabilen, direkt görülebilen puta inanmak gibi… Ötesine fikri yetmiyor.

Türk vatandaşları iş bulamayınca harcama yapamıyor. Alım güçleri düşüyor. Zaman içinde ailesine bakamamak, çocuğuna önlük, kitap alamamak onu daha da katılaştırıyor.

Ahlaki değeri, medeniyet anlayışını........

© Önce Vatan


Get it on Google Play