Det siste denne regionen trengte var mer ustabilitet
Jørn Sund-Henriksen
Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
I natt ble det bekreftet at president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian døde i helikopterstyrten ved grensa til Aserbajdsjan. Hvilke konsekvenser det får for den politiske situasjonen i Iran er svært uforutsigbart.
President Raisi var i høyeste grad en kontroversiell politiker og selv om mange sørger over hans død er det også mange iranere både i og utenfor Iran som feirer hans død.
Han fikk tilnavnet «Slakteren i Teheran» for sin rolle i massedrapene på opposisjonelle i 1988, der et sted mellom 3000 og 30.000 opposisjonelle ble henrettet av regimet. Uten rettssak eller annen prosess.
Selv om regimet i Iran bokstavelig talt har henrettet generasjoner av opposisjonelle siden den tid, er massedrapene i 1988 unike. Raisi har siden den gang arbeidet seg oppover i iransk politikk gjennom å veksle mellom det juridiske systemet og ulike politiske ledelsesposisjoner.
Jørn Sund-Henriksen var valgobservatør i Kyiv under Orangerevolusjonen i 2004 og har tjenestegjort i Kystjegerkommandoen. Han har drevet med frikildeetterettning (OSINT) i over 10 år i flere konflikter og er leder i Norsk-ukrainsk venneforening. Bidragene hans er basert på frikildeetterettning, og er dermed en akkumulering og analyse av nåværende tilgjengelig informasjon, med de farene for feilkilder det innebærer.
I 2017 stilte han i presidentvalget, men tapte mot daværende president Hassan Rouhani. Rouhani hadde da fortsatt støtte fra presteskapet.........
© Nettavisen
visit website