menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sokak hayvanlarını öldürmeyip yaşatma yasa teklifini açıklıyorum

20 0
25.05.2024

Hiç de haddim değildir partiler gibi kafama göre kanun yapıp insanlara uydurmak. Bu çok adapsız bir şey ama siyaset böyle çalışıyor. Yasa teklifini açıklama iddiası artık günlerdir tartışılan tekliften sıyrılalım ve hayal kuralım diye aslında.

Ayrıca derdim aslında siyasetin köklenen sokak hayvanları ile ilgili ranta çevirme tasarısını ifşa etmek.

Konu biraz sokak hayvanları, ama daha çok şehir hastanesi, yakılan plastik çöpler vs..

Size tasarının detayını anlatmayacağım. Çünkü hem elimizde yok ve hem mantıken diğer kanun teklifleri ile aynı olacağı iddiasındayım. Amacım sokak hayvanlarının başına geçirilen ilmiğin sağlıkta, eğitimde, barınmada, enerjide… kısaca her yerde boynumuza geçirildiğini anlatmak. TBMM’nin yasama tekniğini incelerseniz, takip edersiniz aslında siz de boş kağıda sıfırdan benzer bir kanun yazarsınız.

Size sokak hayvanları ile ilgil olası tasarıyı plastik poşetten açıklamamı ister misiniz? Bildiğiniz hikayeden konuyu anlayabiliyorsunuz.

Kısa bir arka plan bilgisi vereyim. Hayvan haklarını da savunan insanlar için bu yasa yeni bir şey değil. Haytap’ın popülasyon kontrolü üstüne bir çalışması var. Dahası da var 132 sıra sayılı Ekim 2019 tarihli 200 sayfalık hayvan hakları ile ilgili meclis araştırma komisyonu raporu var.

Yani bilmediğimiz bir şey yok. Eldeki veriler gayet yeterli. Tek eksik TBMM’nin yasama tekniğine uygun belgeler. Onu da hazır etmiyorlar ki böyle boş kağıda kanun gelsin, boş kağıda kanuna itiraz edilsin ve karalanmış boş kağıt geçsin. Çok tanıdık değil mi?

Şimdi gelelim hikayeye. (Burada soruları ben sorup, ben cevaplayacağım.. Siyasetin mevcut ruhuna uysun biraz)

1- Amaç ne?

Burada amaç şehir hastaneleri, müşteri garantili otoyollar gibi bir mevzuat hazırlamak.

2- Nasıl yani?

Nasıl sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, atıkta para getiren ve getirmeyen işler diye bir ayrım var, burada da aynısını yapmak! Yani para getiren kısmı kendilerine, getirmeyenleri ise halka diye düşünebiliriz.

3- Bir örnek verebilir misiniz?

2016’da Elektrik Piyasası kanunu ile belediye çöpleri iklim dostu saldı. 2018’de de poşet paralı oldu ve depozito uygulaması askıya alındı. Böylece toplayabildiğin karlı olanları topla, yakabildiğini yak ki para kazanasın, gerisi de doğaya dökülmeye devem edilsin denildi. Sonra bir kanun daha geldi ve resim netleşti.

2020 Aralık ayında TBMM’den sadece 74 vekilin karşı oy kullandığı ve yine sadece 229 vekilin kabul oyu ile Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulması ile ilgili bir kanun geçti. Bu kanunla, Çevre Bakanlığı’na paralel kâr getiren bir yapı kuruldu. Bunu Emine Erdoğan’a bağladılar. Bunu ben söylemiyorum, buyrun linki.

Böylece atıkların adresleri daha netleşti. Para getiren atıklar........

© Muhalif


Get it on Google Play