menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prompekutt - en grunn til å stille spørsmål ved tilsettingsstoffer

6 0
17.12.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, så har det kommet for en dag at 68 land har godkjent et tilsetningsstoff (Metanhemmer) som tilsetning i foret til storfe slik at de skal prompe mindre, mindre CO2 utslipp. Her i landet forskes det for å kunne redusere utslipp fra kua og et prosjekt styrt av Tine har en tidshorisont på fire år.

For å få full effekt av metanhemmere må stoffet tilsettes i foret og det betinger at kuene står på båsen året rundt. Alle går rundt og promper og produserer Co2, men kuer og okser promper mer enn andre. Det må vi få slutt på for miljøets del er mantraet. I 2022 kom, ifølge Statistisk sentralbyrå, 9,4 prosent av klimagassutslippene fra jordbrukssektoren, noe som tilsvarer 4,5 millioner tonn CO2 ekvivalenter.

Det har alltid vært grunn til å stille spørsmål ved alle tilsetningsstoffene i maten vi spiser og nå er det altså melka som skal til pers. Storfe har gjennom tusener av år blitt benyttet som trekkdyr og for å få tilgang på kjøtt, melk og skinn, så melk har alltid vært et naturlig produkt helt til vi begynte å lete etter unnskyldninger for å få fortsette med de aktivitetene som virkelig produserer CO2, slik som oljeutvinning, industri og transport. For å si det slik; det er lettere å gå løs på kua enn å stenge noen kullkraftverk i Kina, noe som mange land har funnet ut.

Nå er det imidlertid våre hjemlige forhold det gjelder og noen har begynt å lete etter måter vi kan få et melkeprodukt som tilfredsstiller de ernæringsmessige behov samtidig som det er miljøvennlig. Produksjonen (les produsenten) må endres og det er jo kua.

Bioteknologirådet har vært inne........

© Moss Avis


Get it on Google Play