menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ekonomik güvenliğin artırılması…

18 1
22.07.2024

Türkiye ekonomisindeki son gelişmelere bakıldığında enflasyonist durumun devam ettiği ancak fiyat artış hızının frene bastığı görülmektedir. Son bir yıldaki enerji maliyetlerindeki artış ve jeopolitik belirsizlikler, üretim maliyetlerini artırarak büyüme üzerinde baskı oluşturmuştur. Yıllık enflasyondaki bu yüksek seyrin başlıca nedenleri arasında enerji maliyetlerindeki artış, kur dalgalanmaları ve tarım ürünlerindeki fiyat artışları bulunmaktadır. Döviz kuru, son bir yıl içerisinde önemli dalgalanmalar göstermiştir. Özellikle dış borç ödemeleri ve küresel ekonomik belirsizlikler, Türk Lirası üzerinde baskı oluşturmuştur. Yüksek enflasyon, maliyetlerin artmasına ve reel gelirlerin düşmesine neden olurken, döviz kuru dalgalanmaları özellikle ithalata bağımlı sektörler için büyük risk teşkil etmektedir.

Son döneme bakıldığında özellikle sanayi üretiminde aylık bazda artış olsa da yıllık bazdaki azalma ekonomide uygulanan sıkı para politikası neticesinde yavaşlama olduğunu gösterir nitelikte. Diğer taraftan ise inşaat sektörü gibi bazı sektörlerde yaşanan durgunluk, iç talep göstergelerinde yaşanan dalgalanmalar, tüketici güveninin tam anlamıyla sağlanamaması genel ekonomik büyümeyi sınırlayan faktörler arasında yer alıyor.

Perakende satış hacmindeki artış, iç tüketimin canlandığını gösterse de, hanehalkı borçluluğunun yüksek seviyelerde olması, uzun vadeli talep istikrarı açısından risk oluşturmaktadır. Son bir yılda uygulanan çeşitli sosyal politika tedbirleri ve asgari ücret........

© Milat


Get it on Google Play