menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suça sürüklenmiş çocuk… SSÇ!

60 0
13.04.2025

Bu kavramı son günlerde sıkça işitir olduk.

Suça sürüklenmiş çocuk, kısaca SSÇ!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hepimizi derinden üzen "çocuk cinayeti"ne dair gelişmeyi sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“15 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi İstanbul Kadıköy’de uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Bu elim hadise sonrası sosyal medya hesaplarından failleri öven ve aileye tehdit içerikli mesajları veren 5 şüpheli şahıs, güvenlik güçlerimizce yakalandı. 4’ü Suça Sürüklenen Çocuk (SSÇ) olmak üzere B.A., H.E.A, K.G., E.K. ve A.S.D. adlı şüpheli şahıslar, Asayiş Şube Müdürlüğümüze intikal ettirildi. Mattia Ahmet Minguzzi evladımızın acılı annesi Yasemin Hanım’ı telefonla arayarak bir kez daha acısını paylaştık. Hayatını kaybeden evladımıza Allah’tan rahmet; ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diliyorum..”

Daimi okuyucularımız, “suça sürüklenmiş çocuklar” meselemize dair yazılarımızı hatırlayacaklardır.

Gittikçe büyüyen bir tehlike, tehdit bu.

Üzerinde ısrarla durmamız gerekiyor.

Resmi rakamlara baktığınızda, özellikle 15-17 yaş grubundaki “çocukların” suç işleme oranlarında süreklilik arz eden tırmanışı görüyorsunuz.

En sık görülen suç türleri; hırsızlık, yaralama ve uyuşturucuyla ilgili suçlar…

Suç işleme sebepleri ise, ekonomik sıkıntılar, toplumsal ve çevresel etkenler, ailevî faktörler…

Geçtiğimiz günlerde çocuk suçlarıyla ilgilenen bir uzmanın “Suça bulaşanların yoğunluğuna baktığınızda hangi iller ve ilçeler öne çıkıyor?” soruma verdiği cevap, ekonomik sebeplerin suça sürüklenmede çok önemli faktör olduğunu gösterdi.

Sıraladığı yerleşim birimleri, “görece yoksulların” yoğunlaştığı yerlerdi.

Ekonomik sıkıntılar ve ahlâk erozyonu birleştiğinde, korkunç sonuçlar çıkıyor karşımıza.

Dahası, geçim sıkıntısı çeken ve hayatın önlerine koyduğu faturaları karşılamak için sürekli olarak bir şeyler yapmak mecburiyetinde kalan kimi aileler, bu koşusturma arasında çocuklarını ihmal edebiliyorlar.

Tabii, sadece “fakir” ailelerin sıkıntısı değil bu, kimi zengin ailelerde........

© Milat