menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mehmet Uçum: “Öcalan silahsızlanma komisyonunda görev alacak”

53 0
17.09.2026

Son güncelleme: 17 Eylül 2026 -

Mehmet Uçum: “Öcalan silahsızlanma komisyonunda görev alacak”

17 Eylül 2026 Perşembe

Tercih edilen kaynak olarak ekle

İSTANBUL (Medyascope) – Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Öcalan’ın Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonu’nda görev alacağını açıkladı. Uçum, PKK üyeleri için başvuru süresini başlatacak MGK kararının ekim veya kasım ayında çıkabileceğini söyledi. Uçum ayrıca seçim için tarih de verdi, “Meclis, 360 milletvekiliyle seçimlerin yenilenmesi kararı alırsa 16 Nisan 2028’te seçim yapılacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin konuştu. Uçum, Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’la kurulan Takip ve Değerlendirme Kurulu’nun çalışmalarını değerlendirdi ve kurulun dört alt komisyon oluşturduğunu belirtti.

Öcalan silahsızlanma komisyonunda görev alacak

Uçum, Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonu’nun PKK lideri Abdullah Öcalan’a görev vereceğini duyurdu. Uçum, Öcalan’a verilen görevin farklı yorumlanmaması gerektiğini vurgularken İmralı’daki konutun cezaevine bağlı bir ek ünite olduğunu hatırlattı. Uçum, bu görevlendirmenin Öcalan’a tanınan bir imtiyaz olmadığını, onun süreçteki rolünü daha iyi yürütmesi için oluşturulan bir imkan olduğunu söyledi.

Uçum, bu adımdan “serbest bırakıldı” sonucunun çıkarılamayacağını belirterek şöyle konuştu:

“Öcalan ile yürütülen diyalog sürecidir. Hedef bedellidir. Terör örgütünün tasfiyesinin sağlanmasıdır.”

“Öcalan ile yürütülen diyalog sürecidir. Hedef bedellidir. Terör örgütünün tasfiyesinin sağlanmasıdır.”

Uçum, hedefin örgütün tasfiyesi olduğunu söyledi

Uçum, asıl muhatabın Öcalan olduğunu vurgulayarak “Örgütü kuran ve silahı kullandıran kişi feshedecek olan da odur” dedi.

Uçum, komisyon görevlendirmesinin bir imtiyaz değil, diyaloğun sağlıklı yürümesi için bir gereklilik olduğunu söyleyerek “Rutin dışı süreçler rutin dışı yöntemlerle çözülür, rutin yöntemlerle yönetemezsiniz” diye konuştu.

MGK kararı ekim veya kasım ayında çıkabilir

Uçum, PKK üyeleri için altı aylık başvuru süresini başlatacak Milli Güvenlik Kurulu kararının ekim veya kasım ayında çıkabileceğini söyledi. Uçum, Irak Başbakanı’nın açıklamasına ve Dışişleri Bakanı’nın Suriye ziyaretine değinerek bu gelişmelerin sürecin ilerlediğini gösterdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki kurul, PKK/KCK’nın fiili varlığına son verip vermediğini tespit edecek ve silah ile mühimmatın teslimini inceleyecek. Kurul, hazırladığı raporu Milli Güvenlik Kurulu’na sunacak; MGK, örgütün dağıldığını tespit ederse karar alacak ve Cumhurbaşkanlığı bu kararı kararnameyle Resmi Gazete’de yayımlayacak. Bu yayımla birlikte PKK üyeleri için altı aylık başvuru süresi başlayacak.

Kanuna göre beş yıl veya daha az hapis cezası alan hükümlüler için infaz beş yıl ertelenirken, on beş yıldan fazla veya müebbet hapis cezası alanlar için erteleme süresi on yıl olacak. Hükümlü, erteleme süresi içinde terör suçu işlerse verilen karar iptal olacak ve soruşturma sürecek; süreyi suç işlemeden tamamlarsa cezası infaz edilmiş sayılacak.

Seçim ne zaman yapılacak?

Uçum, seçim takvimine ilişkin öngörüsünü paylaşarak “Meclis, 360 milletvekiliyle seçimlerin yenilenmesi kararı alırsa 16 Nisan 2028’te seçim yapılacak” dedi ve bu tarihin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin geçiş yıldönümüne denk geldiğini belirtti.

Uçum, 2027’nin son çeyreğinde seçim ihtimalini düşük gördüğünü, mart veya nisan ayında seçim yapılabileceğini değerlendirdi.

Abdullah Öcalan Mehmet Uçum yeni çözüm süreci

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Medyascope'u Google Haberler üzerinden takip edin

Medyascope'un mobil uygulamasını indirin

Özgür Özel: “Demirtaş’ın evine kavuşmasını Öcalan’ın yeni konutundan çok konuşmak isteriz”

Öcalan şubat ayında uyarmıştı: “Bu mekânı bilseler kıyamet koparırlar, yetkilileri hainlikle suçlarlar”

ÖZEL HABER | Pervin Buldan’dan Öcalan’a villa açıklaması: “Cezaevinin adeta bir parçası”

Haber Merkezi / Diğer içerikleri

Gazeteci Selahattin Günday’ın “örgüt kurma” suçlamasıyla tutuklanmasına itiraz

Söz Sizde | “Ailem Güvende” operasyonu hakkında ne düşünüyorsunuz? İşte cevaplarınız

İnfo Yatırım ve Hedef Holding’e operasyon düzenlendi

“Ailem Güvende” soruşturmasında en az 81 kişi tutuklandı

Konut satışları ağustosta yüzde 14,7 geriledi

Kaşif Kozinoğlu soruşturması: Hasan Atilla Uğur ve üç kişi hakkında gözaltı kararı

Haftanın en popüler içerikleri

Cevat Düşün yazdı: Barışın elçisi İmralı’dadır

Cevat Düşün yazdı: Hak, Muhammed, Ali: Aleviler neye inanıyor?

Gürkan Çakıroğlu yazdı: İştikâ ile iştiyak arasında

LGBTİ derneklerine “Ailem Güvende” operasyonu: İşte bilmeniz gerekenler

Mümtaz’er Türköne yazdı: Anketler yanılıyor, çünkü…

YENİ Parti’nin yeni örgütlenme modeli:........

© Medyascope