menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nietzsche ve Al Capone'un ortak noktası: Frengi mikrobu

7 0
25.09.2024

NİETZSCHE VE AL CAPONE NEDEN DELİRDİ?

“Deliler normal insanların gündelik kaygılarını yaşamazlar; ama kendi hayalindeki kaygıları sonuna kadar yaşarlar”.

“Altı eğitimli Alman, Nietzsche’nin adı anılmadan yarım saat bir araya gelemez”. derler. Nietzsche ideal Almanya’yı yeniden kurmak isteyenlerin kahramanı; kült bir figürdü.

Ünlü filozof Friedrich W. Nietzsche’nin (1844-1900) fikirleri dalga dalga yayılırken; zihni büyük bir çöküş yaşamaktaydı.

Deborah Hayden: “Pox; Genius, Madness and the Mysteries of Syphilis” (2003) adlı kitabında; Nietzsche’nin uzun yıllar süren kademeli bir süreçte, frengiyle mücadele ettiğinden bahseder.

Frenginin üç evresi vardır: İlk evrede vücudun belirli yerlerinde yara ve çıbanlar görülmeye başlar. İkinci evrede ateş ve ağrılar, sinir buhranları; üçüncü evrede kişilik bozuklukları, göz anomalileri, refleks hiperaktivitesi, duygu değişiklikleri, konuşmada pelteklik ve beyin fonksiyonlarında hasar görülür.

Nietzsche’nin 1867 yılından son dönemlerine kadar olan mektuplarında; hastalığının evreleri açıkça görülmektedir. İlk zamanlarda baş ağrılarından ve cilt yaralarından bahsetmiş; zamanla güçsüzlük ve görme kaybı yaşadığını yazmıştır. (Croydon Observer, 03 Haziran 1904:8).

Hastalığının üçüncü evresinde Nietzsche’nin beyin dokusu tahrip olmaya başlamıştı. 1883 yılında, meşhur eseri “Also Sprach Zarathustra”yı (Böyle Buyurdu Zerdüşt) yazdığında zihninde ihtişamlı geçişler yaşamaktaydı.

Kitapta geçen: “Dünyanın bir derisi var dedi Zerdüşt; bu derinin hastalıkları var. Bu hastalıklardan birine insan denir.” sözü çektiği acıların bir yansımasıydı.

Nietzsche’nin Leipzig’teki bir genelevde kasıtlı olarak frengiyle enfekte olduğunu söyleyenler vardı. Thomas Mann’a göre bu şeytani bir kutsanma eylemiydi. (Sunday Independent, 27 Mart 2005:33).

1889 yılında, yirmi yıldır frengiyle mücadele eden Nietzsche’nin bedeni yorgun düşmüştü. Enfekte frengi teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. Akli dengesi yerinde değildi.

1897 ağustosunda Nietzsche ve kızkardeşi, Weimar yakınlarındaki villa Silberblick’e taşındı. Bakımıyla kızkardeşi Elisabeth ilgileniyordu. Nietzsche kekeme bir çocuk gibi evde dolaşıyor; sinir atakları geçiriyordu. Ziyarete giden bir yakını; ellerinin balmumu gibi olduğunu ve bir ceset gibi şişkin göründüğünü söylemişti. Hasta veya deliden çok bir ölüye benziyordu. Kısa bir süre sonra felç inmesiyle birlikte bitkin düşüren hastalığı onu ölümün eşiğine getirdi.

Nietzsche 25 Ağustos 1900 yılında öldü. Ölüm sebebi Pneumonia (zatürre) olarak kayıtlara geçti. Kimi kaynaklara göre; frengi tedavisinde kullanılan cıvadan zehirlenmişti.* Doğduğu yer olan Rocken’de, bir zamanlar babasının papazlık yaptığı kilise mezarlığına; anne ve babasının........

© Medyafaresi


Get it on Google Play