menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

HAYVAN ÇİFTLİĞİ

6 0
25.03.2025

Türk Dil Kurumu’una göre distopya kelimesi, baskıcı ve otoriter sistemin getirisi olan ve gelecekte olumsuz şartlara sahip olacak olan toplumları ifade etmektedir. Özellikle günümüzde fantastik veya bilim kurgu hikayelerinde de çok sık rastlanan bir anlamı olduğunu söylemek gerekir.

Bilim kurgu ve fantastik hikayelerin için de yer alıp da bugünün gerçekliğini anlatan daha iyi bir kelime olamazdı. Bunu da ironi kabul edelim. Günümüz için bu şekilde bir ifade de kullanmakta yanlış olmaz.

Savaşlar, toplumsal olaylar, düzenli olarak körüklenen bir yoksul bırakma çabası ( yoksul bırak ki sesi çıkmasın) , çocuklara ve hayvanlara yapılan bilinçli kötülükler. Hani bütün bunlar distopyaydı ?

Say say bitmez..

George Orwell’in 1984 kitabından sonra, 1945 yılında yayınlanan Hayvan Çiftliği, dünyada ses getiren nefis bir sistem eleştirisi diyebilirim. Şimdilerde sistem eleştirisi yapmak isteyen sosyal medya kullanıcılarının, George Orwell, kitaplarından alıntı yaparak paylaşım yapması (çok sık gördüğüm için yazdım) çağımızın ne kadar distopik olduğunu gösteriyor zaten.

Hayvan Çiftliği romanı, totaliter rejimlerin yükselişi ve insanların nasıl manipüle edilebileceği konusunda uyarıcı bir mesaj niteliği taşır. Totoliter rejimin hemen açıklamasını........

© Manisa Meydan Gazetesi