Kıbrıslı Türkler garantilerden neden vazgeçmiyor?
Son zamanlarda, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra da, Kıbrıs sorunuyla ilgili sorulara yoğun bir şekilde muhatap oluyorum.
Rumların garantilere karşı olduğu biliniyor ya, buna bağlı olarak, “Kıbrıslı Türkler garantilerden, neden vazgeçmiyor?” sorusu çok soruluyor.
Ben de bizim insanımız ve yabancılara sabırla anlatıyorum.
***
Kısaca adı ne olursa olsun, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti ve İttifak anlaşmasının, Garantörlük sisteminin, varlığı ve sorgulanması 1974 sonrası çok daha önde yer bulmuştur.
Rum tarafı, garantörlük sisteminin varlığına tümüyle karşı konuma gelmiştir.
Neden?
Onlar açısından, neden çok açık. 15 Temmuz 1974’te kendi anavatanları olan Yunanistan, EOKA B’cilerle Makarios’a karşı darbe yapıp, anayasal düzeni yok etmiştir.
Öteki iki garantörden biri olan Türkiye, İngiltere’ye darbeye karşı birlikte hareket etme önerisini götürmüş, ancak İngiltere hiçbir yapıcı yaklaşım göstermemiştir.
Türkiye’de meşru garantörlük hakkını kullanarak Barış Harekâtı ismi verilen askeri müdahaleyi gerçekleştirmiştir.
Aslında adada anayasal düzen, 21 Aralık 1963’te EOKA’nın Kıbrıslı Türklere........© Kıbrıs Gazetesi





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin
Beth Kuhel