menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Adem’in sözü

19 1
28.03.2024

2000 yılında Kars’ın büyük köylerinden biri olan Vezin köyde öğretmendim. Vezin köy, 12 Eylül donrası cuntacı Kenan Evren döneminde Ölçülü köyü olarak değiştirilmiş.

Üç yüz haneye yakın Vezin köyde ekmekler henüz bozulmamış, sular kirletilmemiş ve köy doğal halini koruyordu.

Köylüler, zehirsiz topraklarda bire on almak yerine Allah ne verdiyse ile yetinir. Mustafa Kutlu’nun “kanaat ekonomisi”ni rızıkları için kafi görüyorlardı.

Geleneksel ata tohumundan buğday, arpa, yulaf ekiyor. Buğdayı köye yakın değirmenlerde öğütüp una ekmeğe aşa dönüştürüyorlar. Tandır ekmeğinin kokusu metrelerce uzaktan Kars ayazına karışır. Bir insan bedeninin ihtiyaç duyduğu birçok vitamini bünyesinde barındırırdı. Ekmeğin bozulmadığı yerde insan da ekmeğin kadir kıymetine eş değer nitelikte olur. Selam alıp vermek, hal hatır sormak, kadir kıymet bilmek insanın olmazsa olmazıydı.

O yıl Ramazan ayı, kasım sonu aralık başına denk bir kış müjdesi gibi Vezinköy’e geldi. Yahya Kemal’in bir ramazan günü Üsküdar’ı gezerken yaşadığı ruh halini anlatan “Atik Valde'den İnen Sokakta” şiirinde Üsküdar evleri için söylediği “Bir nurlu neş'e kapladı kerpiçten evleri.” dizesi Vezin köyün taş evleri için de geçerliydi. Yüz bin melek orucun nurlu neşesini kerpiç evlerin bacasından bıraktı. İftara yakın saatlerde Vezinköy’den yükselen dumanlar ramazanın ulvi tablosunu göğün ruhuna işliyordu.

18 yüzyılda yaşayan Alman Filozof Novalis’in “Şair aşkın doktorudur.” sözünü ramazan; insan bedeninin ve ruhunun doktorudur olarak da okuyabiliriz.

Vezin köydeki okulda on altı öğretmen görevliydik. Bazı öğretmen arkadaşlar, ramazanda öğrencilerin gözlerinin içine sokarcasına çay ve sigara içmeyi bir marifet sayar. Tanrı tanımamazlıklarıyla kendilerini köylülerden üstün görüyor. Öğrencilerse onların bu pespaye davranışlarına tuhaf tuhaf bakıp neden böyle davrandıklarına dair şaşırıyorlardı.

Son ders zili çalınca öğretmen arkadaşlar, Kars şehir merkezinin yoluna girer, ben ise köyde iki gözlü sağlık ocağı lojmanının yolunu tutardım. Ramazanın uzun kış gecelerinde Dante’nin “İlahi Komedya”sını okur. Beatrice ile cennetin ve........

© Karar


Get it on Google Play