Tadımlık Kitaplar – 38
Selamün aleyküm Sevgili Okur,
Tadımlık Kitaplar 38. sayısıyla sizleri selamlıyor. Aralık ayı, soğuğun kendini iyice hissettirdiği bir ay… Herkesin evlerine iyice kapandığı bir ay… Günlerin gittikçe kısaldı, geceler iyice uzadı. 7 Ekim 2023’ten bu yana tüm azgınlığıyla ve vahşiliğiyle süren İsrail terörü, hâlen devam etmekte. Tüm dünya devletleri terörist İsrail’in vahşetine ve katliamına gereken karşılığı veremezken bu yetmezmiş gibi bazıları da bu vahşeti ve katliamı tamamen destekledi. Gazzeli kardeşlerimize reva görülen bu vahşet ve katliama tüm dünyada vicdan ehlinin gösterdiği tepki, devletlerin önüne geçti. Güneyden kuzeye, doğudan batıya vicdan sahibi tüm insanlık olup bitenleri kınamak için meydanlara döküldü. Herkes vicdani duruşunu göstermek için ne gerekiyorsa elinden geleni yaptı. Hep birlikte terörist İsrail’in katliamlarına kalbimizle-dilimizle-elimizle müdahale etmek için çaba göstermeliyiz. On altı bini aşkın şehit, binlerce yaralı ve yıkılan bir şehir bu katliamdan bugüne (1 Aralık 2023’e) kalanlar… Rabbim Gazzeli Müslüman kardeşlerimize metanet ve cesaret, bize de basiret ihsan eylesin. M. Nihat Malkoç “Gazze Terennümleri” adlı şiirinde bize şöyle sesleniyor:
“Karakışın ardında hep ilkbahar gizlenir / Ağır yenilgilerde(n) zaferler filizlenir / Kâfirlerin gecesi mümine sabah vakti / Sakın unutma mümin, bezm-i elestte akdi / Ey İslâm’ın güneşi, hakikat yurdu sensin! / Hakk’ın müjdelediği beklenen ordu sensin / Gazze’min yüreğine yıkılmış tüm duvarlar / Olmasa daha iyi, yok hükmündeki varlar / Habil’in safında ol, unutma hiç Kabil’i? / Harekete geç ümmet, bekleme ebabili! / Say bir geceliğine, dünya denen handayız / Gazze sınav kâğıdı, büyük imtihandayız”
(Gazze Terennümleri, https://www.edebiyatdefteri.com/siir/1512202/gazze-terennumleri.html.)
Aralık ayı Friedrich Engels’in, Rüştü Onur’un, Namık Kemal’in, Orhan Şaik Gökyay’ın, Robert Louis Stevenson’ın, Samih Rifat’ın, Fazıl Ahmet Aykaç’ın, Adnan Veli Kanık’ın, Reşat Nuri Güntekin’in, Cavit Orhan Tütengil’in, Abidin Dino’nun, Thomas De Quincey’in, Sedat Simavi’nin, Nihal Atsız’ın, Necip Asım Yazıksız’ın, Selim Nüzhet Gerçek’in, Samuel Johnson’un, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun, Oğuz Atay’ın, Behçet Necatigil’in, Nusret Safâ Coşkun’un, Gyula Németh’in, Ercüment Ekrem Talû’nun, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, İsmail Hikmet Ertaylan’ın, Emily Brontë’ün, Ahmet Emin Yalman’ın, Niyazi Berkes’in, Denise Levertov’un, Scott Fitzgerald’ın, Esat Mahmut Karakurt’un, Hikmet Dizdaroğlu’nun, Mehmet Rauf’un, Babur Şah’ın, Mehmet Akif Ersoy’un, Ahmet İhsan Tokgöz’ün, Ahmet Mithat Efendi’nin, Theodore Dreiser’in, Christina Rossetti’in, Ayhan Bozfırat’ın, Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın, Sevim Burak’ın, Alexandre Dumas’nın, Leyla Saz’ın, Frantz Fanon’un, Şükran Kurdakul’un, Samuel Barclay Beckett’in, Rainer Maria Rilke’nin, Hasan Basri Çantay’ın, Prof. Dr. Gündüz Akıncı’nın, Leyla Hanım’ın, Faik Baysal’ın, İsa Yusuf Alptekin’in, M. Sunullah Arısoy’un, Dr. Mahmut Esat Bozkurt’un, Mustafa Yazgan’ın, Prof. Dr. Teoman Duralı’nın ve daha nice adını bilmediğimiz şair ve yazarın vefat ayı.
Aralık ayı Gazzeli Müslüman kardeşlerimizin terörist İsrail’e karşı vatanlarını korumak için mücadele-mücahede ettikleri bir ay… Rabbim Müslüman kardeşlerimizin yardımcısı olsun,
bizlere feraset, basiret ve ihsan versin. Zalimleri, kâfirleri, münafıkları ve katilleri de kahr u perişan eylesin. Bizler de öyle çalışalım ki yeryüzünde küfür ve nifak asla gün görmesin. Her dem kaçacak delik arasın.
Allah’ın selamı üzerinize olsun. İslam Ümmetinin uyanışına ve birlik-beraberlik içinde hareket etmesine vesile olmak duasıyla… Allah’a emanet olunuz.
1. İHSAN SÜREYYA SIRMA KİTABI PERVARİ’DEN PARİS’E, Prof. Dr. Adnan Demircan, söyleşi, Beyan Yayınları, İstanbul 2020.
10 Temmuz 1944 Siirt doğumlu olan İhsan Süreyya Sırma, İlahiyatçı-tarihçi bir akademisyen ve yazardır. Pervari İlkokulunu, Siirt Lisesini ve Ankara İlahiyat Fakültesini bitirdi. 1967’de başladığı akademik hayatı İslam tarihi çalışmaları üzerinde yoğunlaştı.
1979 yılından itibaren Yeni Devir, Millî Gazete, Bilgi ve Hikmet, Zaman, Yeni Şafak, İslâm, İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, İlim ve Sanat, Kadın ve Aile, İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü, Tarih ve Toplum, Diyanet gibi süreli yayın organlarında yazıları yayımlandı. 1986 yılında TYB Çeviri Ödülü aldı. Televizyonda programlar yaptı.
“Osmanlı Devletinin Yıkılışında Yemen İsyanları” (doçentlik tezi, 1980), Hz. Peygamber Döneminde Yahudi Meselesi (1984), İslâm Tarihi (1984), 2. Abdulhamid’in İslâm Birliği Siyaseti (1985), Tunus Hatıraları (1985), İslâmî Tebliğin Mekke Dönemi ve İşkence (1986), İslâmî Tebliğin Medine Dönemi ve Cihad (1986), Birkaç Sahife Tarih (1986), Tarih Şuuru (1987), Sömürü Ajanı İngiliz Misyonerleri (1988, 5. bas.), İslâm Öncesi Mekke Dönemi ve Hz. Muhammed (1988), Tanzimatın Götürdükleri (1988), Pakia Mektupları (1989), Örnek Halifeler Dönemi (1989), Emeviler Dönemi / Hilafetten Saltanata (1990), Neler Sordular? (1991), İslâm Peygamberi (1992), Bir Garip Tarih (1993), Nasıl Sömürüldük (1993), İşte Önderimiz Hz. Muhammed (1994), Abbasiler Dönemi (1995), Nehirlerin Dili (1996), Alaturka Demokrasi / Alaturka Laiklik (1996), Belgelerle II. Abdülhamid Dönemi (1998),Tarih Şuuru (2000), Sen Geldin (2004), Ezan Ya Da Ebedi Kurtuluşa Çağrı (2005), Dağların Sırrı (2008), Ah Endülüs (2012) adlı Araştırma-İnceleme kitapları; Yalan Dünyayı Adımlarken (1998), Ano Yemen’dir (2010), Seyehatname-i Süreyya (2010) adlı Gezi kitapları; İslâmiyet ve Hristiyanlık (Muhammed Hamidullah’tan, 1980), Peygamber Ordusunun Tarihi (Mahmud Şit Hattab’dan, 1983), İslâm Müesseselerine Giriş (Muhammed Hamidullah’tan, 1984), Makaleler (Muhammed Hamidullah’tan, 1986) olmak üzere Çeviri kitapları vardır.
Prof. Dr. Adnan Demircan’ın İhsan Süreyya Sırma Kitabı Pervari’den Paris’e 2020’de okuruyla buluştu. 6 Ekim 2023’te kütüphaneme giren kitabı, büyük bir merakla okudum ve yazarın çocukluktan itibaren içinde bulunduğu çevreyi, sosyal ortamı ve onun idealizmini öğrenme imkânı buldum. Yanlış hatırlamıyorsam 1992 yılının Mayıs ayında Hoca ile Artvin’in Yusufeli ilçesindeki bir Hafızlık İcazet programında tanıştım ve onu dinleme imkânı buldum. Kitaplarının bir kısmını ise 1980’lı yılların ortalarından itibaren okudum. Rabbim ona da bize de Rızası doğrultusunda hayırlı ömürler versin.
Bu eser,........
© İnsaniyet
visit website