Fasistiksi nimittely on levinnyt Suomessa viime vuosina. Virossa fasisti tunnetaan haukkumasanana, jota Venäjä on viljellyt vastustajistaan vuosikymmeniä.

Fasistiksi nimittely ja fasismista varoittelu on Suomessa liittynyt huoleen demokratian tilasta ja oikeisto­populismista. Sana on ilmeisesti yleistynyt yhdysvaltalais­vaikutteiden vuoksi.

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush rinnasti 2000-luvun alussa islamistit fasisteihin. 2020-luvulla presidentti Joe Biden luonnehti edeltäjänsä Donald Trumpin ajatusmaailmaa semifasistiseksi. Entinen ulkoministeri Madeleine Albright julkaisi ennen kuolemaansa fasismista varoittavan kirjan Fascism: A Warning.

Venäjä on käyttänyt sanaa fasisti leimakirveenä vastustajiaan kohtaan vuosikymmeniä. Virossa ja monissa Venäjän länsinaapureissa se on perinteisesti kuultu Venäjän tai Venäjän-mielisten suusta.

Ystäväni kertoi absurdin keskustelun vuodelta 1983, jolloin hänet oli määrätty asevelvolliseksi neuvostoarmeijaan. Varuskunnan portilla venäläisupseeri oli kysynyt, mistä poika tulee.

”Virosta”, alokasystäväni vastasi.

”Siis fasisti”, upseeri oli sanonut.

Kun alokas oli väittänyt vastaan, upseeri oli kysynyt:

”No sano, mikä teidän kielellänne on ’kyllä’?”

Viroksi ”kyllä” kuulostaa samalta kuin saksaksi, ”jaa.” Lisäksi se kuulostaa samalta kuin venäjäksi ”minä” eli ”ja”.

”Jaa”, vastasi alokas.

Upseeri oli todistanut virolaisen fasistiksi.

Erästä neuvostoarmeijassa pärjännyttä tuttua sanottiin joukkueessaan ”meidän fasistiksi”.

Virolaisten nimittäminen fasistiksi yleistyi 1970-luvulla ja muuttui standardiksi 1980-luvulla neuvostoarmeijassa, Viron sotamuseo on selvittänyt.

Fasismi ei linkittynyt enää Adolf Hitlerin liittolaisen, Italian diktaattorin Benito Mussolinin totalitaariseen ja äärinationalistiseen ideologiaan kahden maailmansodan välissä. Sana juurtui neuvostoyhteiskuntaan kuvaamaan vastustajaa. Nyt Venäjä sanoo kitkevänsä fasismia Ukrainassa.

Nimittelyä kuulee yhä historiaan ja kieleen liittyvien riitojen yhteydessä myös Virossa.

Kun Viron hallitus siirsi neuvostoaikaisia toisen maailmansodan muistomerkkejä toissa vuonna, kansanedustaja määritteli hallituksen fasistiseksi. Hän joutui eroamaan oppositiopuolue keskustasta eikä tullut valituksi uudelleen.

Viime vuonna Narvassa alettiin nimitellä fasisteiksi ihmisiä, jotka puhuvat sujuvasti viroa, entinen kaupunginjohtaja kertoi Postimees-lehdessä. Jännitteitä aiheutti päätös vaihtaa koulujen opetuskieli venäjästä viroksi.

Venäjälle varmasti sopii, että lännessä varoitetaan nyt ikävistä ilmiöistä juuri sanalla fasismi.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Suomi–Viro-kirjeenvaihtaja.

QOSHE - Kolumni| Fasisti on neuvostoaikainen haukkumasana - Kaja Kunnas Hs
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumni| Fasisti on neuvostoaikainen haukkumasana

9 8
11.03.2024

Fasistiksi nimittely on levinnyt Suomessa viime vuosina. Virossa fasisti tunnetaan haukkumasanana, jota Venäjä on viljellyt vastustajistaan vuosikymmeniä.

Fasistiksi nimittely ja fasismista varoittelu on Suomessa liittynyt huoleen demokratian tilasta ja oikeisto­populismista. Sana on ilmeisesti yleistynyt yhdysvaltalais­vaikutteiden vuoksi.

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush rinnasti 2000-luvun alussa islamistit fasisteihin. 2020-luvulla presidentti Joe Biden luonnehti edeltäjänsä Donald Trumpin ajatusmaailmaa semifasistiseksi. Entinen ulkoministeri Madeleine Albright julkaisi ennen kuolemaansa fasismista varoittavan kirjan........

© Helsingin Sanomat


Get it on Google Play