menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hva nå Norge? Hva var det som skjedde – og hva kan vi gjøre med det ?

8 5
17.12.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Elektrisk energi

Den 1 januar 1991 ble endring av energiloven gjort gjeldende, og dette innebar at den dyrebare elektrisiteten vår nå ble gjenstand for kjøp og salg i et fritt marked. Med de senere etablerte strømkablene fra Norge til Tyskland og Storbritannia fikk vi import av europeiske priser på elektrisk energi. Dette har nå både husholdninger og næringsliv til fulle fått merke konsekvensene av gjennom tidvis sterk økning av strømprisen, spesielt i sør-Norge (NO5)

Tidligere ble elektrisk energi sett på som en kritisk infrastruktur, og denne skulle da selges så rimelig som mulig og være en konkurransefordel for vårt næringsliv samt være et gode for innbyggerne våre. Det var den også ettersom hver kilowattime produseres rimelig og denne var solgt ut til kundene med moderate påslag over selvkost. I dag er dessverre ikke lenger konkurransekraft som teller, men maksimering av profitt til kraftprodusenter, der staten tar ut saftige utbytter av overskuddene hos kraftprodusentene, i tillegg til også å ta ut grunnrenteskatt fra produsentene, der produsentene for over 90 prosent er offentlig eide.

Pr i dag styres prissettingen av vår egen kraft av markedsaktører utenfor vårt land. Selv om vi har inngått medlemsskap i EUs tredje energipakke (ACER), må en virkelig stille spørsmålet: Skal vi finne oss i en slik politikk? Slik det foregår nå, uten at våre sentrale myndigheter gjør noe med situasjonen, bidrar dette sterkt til at vi, sammen med andre momenter, beveger oss mot en dysfuksjonell stat.

Oljefondet

Oljefondet vårt forvaltes av Norges bank gjennom Lov om Statens Pensjonsfond Utland, og har i dag en «svimlende» markedsverdi på tett opp til 20.000 milliarder NOK. Det som er lite kjent generelt, er at Stortinget 21.juni 2019 justerte loven som regulerer forvaltningen av oljefondet, og justeringen ble gjort på en måte som gjorde at det gikk noe «under radaren» for de aller fleste Resultatet ble at det ble innført en ny §6, og denne har ordlyden:

«Statens pensjonsfond utland skal investeres utenfor Norge og i utenlandsk valuta etter nærmere bestemmelser fastsatt av departementet, jf. § 10

Hvem i all verden er det som har stått bak dette og vært førende for at vi skal ha det slik? Dette er i realiteten et grovt ran der den norske befolkningen og næringsliv er fratatt disponering av økonomiske midler fra vårt eget oljefond.

Med justeringen av loven som regulerer oljefondet, har vi i realiteten «mistet» egenkontroll med de verdiene oljefondet representerer. Vi har rett og slett «gitt bort» oljefondet. Vår egen andel er å ta ut inntil 3% av avkastningen. Så hvem er det i dag som disponerer fondet? Jeg tar frem her de 4 største nvesteringene som oljefondet har gjort: Microsoft, 454 millIarder NOK, Apple, 337 Milliarder NOK, Alphabet (Google), 195 Milliarder NOK, og Nvidia 377 milliarder NOK.

Med andre ord så er det i første rekke amerikanske selskaper som nyter godt av at vi investerer i disse selskapene, mens det er «forbud» mot å investere oljefondet i selskaper her hjemme. Hva er dette for politikk, og hvorfor er ikke dette blitt et generelt diskusjonstema? Hvorfor er ikke media på banen og tar opp dette?. Nok et saksområde som er med å gjøre staten dysfunksjonell i forhold til å forvalte sin formue på en slik måte at Norge kan fortsette å........

© Haugesunds Avis


Get it on Google Play