Et håp om at det nye kommunestyret i Karmøy er klokere enn det forrige
Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det er god grunn til å spørre seg hva som egentlig foregår i Karmøy kommune når det gjelder natur- og arealforvaltning. Har man en administrasjon i kommunen som bevisst forsøker å føre politikerne bak lyset? Det virker dessverre slik.
Selv om administrasjonen og politikerflertallet har gått på flere smeller i saken om ny barneskole på Vea (en skole som etter planen skulle åpne i år, men som fortsatt ikke har en godkjent reguleringsplan), så bruker de tilsynelatende mange «triks» for å få vedtatt og realisert den svært ødeleggende og kostbare reguleringsplanen for ny skole og boliger. I stedet for å komme med objektiv informasjon til politikerne (slik de jo skal!), opptrer de tilsynelatende med sin egen politiske agenda i denne saken – en agenda som attpåtil ser ut til å bryte med lovverket.
De skjuler seg nå bak at kommunestyret i 2020 vedtok at ny barneskole på Vea skal ligge i våtmarka ved Krokhaugen – på det laveste punktet i området (så lite sol er det der, at skolebygningen måtte økes i høyden fordi den første tegningen ikke tilfredsstilte statlige krav til dagslys for skoler – noe som selvsagt har medført at naboer har klaget). Men et dårlig vedtak i 2020 fritar selvsagt ikke administrasjonen fra å prøve å gi en objektiv vurdering nå fire år senere!
Men slik gjør man det visst i Karmøy: Bestemmer seg først for skoleplassering, og deretter utreder og regulerer man – i stikk motsatt rekkefølge av det som kreves i henhold til lovverket, der man skal utrede alternativer først, og deretter vurdere hva som er «den samfunnsmessig beste løsningen». Alt «timet og tilrettelagt» av administrasjonen, ser det ut til. Hadde dette skjedd i det private næringslivet, så hadde man i hvert fall lært av feilene …
Men slik er det tydeligvis ikke i administrasjonen i Karmøy kommune: Her kjører man på, slik at uenigheten mellom konsulentselskapet Norconsult og kommuneadministrasjonen til og med fremkommer av selve konsekvensutredningen – og ære være Norconsult for det. Norconsult (eller kanskje deres innleide fagkonsulent Miljøfaglig utredning?) går nemlig ikke med på at man bare skal vurdere konsekvensene for naturmangfoldet, ut fra hva området var regulert til tidligere (for øvrig boliger; der utbyggerne solgte grunnen dyrt til kommunen da de så at det ble for dyrt for dem selv å «utvikle» det sårbare og fuktige naturområdet til boliger), og ikke utfra hvilke naturverdier området faktisk har i dag.
Som avbøtende tiltak for truet naturmangfold, foreslår faktisk kommuneadministrasjonen å flytte en truet moseart (som ikke er funnet andre steder på Karmøy) og en rekke truede asketrær. Å flytte en moseart som kun vokser under helt spesielle betingelser? Det er umulig, ifølge konsulenten som fant mosearten – men dette er tydeligvis detaljer som ikke spiller noen rolle for kommunens........
© Haugesunds Avis
visit website