Håp om bedring
Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Få dager før han slutter i stillingen, har fylkeslege i Vestland Sjur Lehmann skrevet en viktig kronikk som tydelig peker på feil som er gjort etter drapet på Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) i februar 2019.
Les også
Vi har noe å lære etter drapet på gravlunden
En psykotisk mann angrep og drepte Bjørg Marie med øks på Vår Frelsers gravlund. Mannen fra Haugesund hadde vært ut og inn av oppfølging av psykiatri og kommune. Han hadde gjentatte ganger vist at han kunne være farlig, og var dømt for vold. Han var på radaren til Haugesund kommune, Helse Fonna og politiet.
Likevel gikk mannen fri og var psykotisk den dagen han drepte Bjørg Marie. Det var åpenbart at her måtte man se på hva som hadde skjedd.
Noen måneder senere avga Helse Fonna en rapport til Fylkeslegen (Statsforvalteren i Vestland), som på det grunnlaget kom til at det ikke var noe poeng for dem å føre tilsyn med om mannen hadde fått forsvarlig helsehjelp. Om drapet kunne ha vært unngått – eller om det var noe å lære.
Dette kritiserte Haugesunds Avis på lederplass. Fylkeslegen i Vestland, som da var Helga Arianson, svarte at de etter Helse Fonnas egenvurdering mente det ikke var grunn til å tro at helsetjenesten manglet informasjon, ikke hadde gjort jobben sin, eller kunne ha forutsett eller hindret det som skjedde. Det var ikke så mye å se på, altså.
Men etter innspill fra Bjørg Maries sønn Lars Johan Hereid kikket Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgssektoren (Ukom) på saken. De pekte på flere ting om kunne vært bedre, og konkluderte i desember 2021 at tettere samhandling mellom etatene kan hindre at pasienter med psykose begår drap. Verdt å se på, altså.
Så, sommeren 2022, fant Statsforvalteren i Vestland ut at de likevel ville gjøre tilsyn med Haugesund kommunes rolle i denne saken – etter ytterligere press utenfra. I februar i fjor kom konklusjonen. Statsforvalteren kom til at Haugesund kommune brøt lovkravet om forsvarlig helsehjelp ved å ikke gi pasienten et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstilbud.
I kommunen kommenterte de blant annet at de bruker rapporten til læring, og at en del ting allerede var tatt tak i. De har ikke innrømmet noe lovbrudd, så langt vi kan se. I de fleste andre sammenhenger får det konsekvenser når staten påpeker lovbrudd. Det blir politietterforskning. Er partene uenige om at det har skjedd lovbrudd, prøves saken gjerne i retten. Slik er det ikke her, selv i en sak med dødelig utfall. Man kan spørre seg om det er........
© Haugesunds Avis
visit website