menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dette bør være valgkampsak nummer 1

13 0
06.09.2024

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Snart begynner den lange valgkampen fram mot stortingsvalget neste høst. Vi kommer til å bli lovet skattelette, viktige veiprosjekter og uendelige jernbanespor på Østlandet. Det vi nå først og fremst bør kreve, er imidlertid mer penger til kommunene. Vi må ha bedre finansiering av de næreste og viktigste hverdagstjenestene – dem som tar vare på barn, unge og de eldste.

For det blir en brutal høst i Kommune-Norge. I Karmøy gikk administrasjonen allerede i august ut og advarte om hva som vil komme av forslag i budsjettet, selv om det ikke legges fram før 4. november. De venter at Karmøy vil gå 100 millioner i underskudd i år. Slik kan ikke kommuner drives.

Det kommer forslag om skolesammenslåinger; at skoler legges ned og elever flyttes. Barnehager kan bli lagt ned. Sykehjem kan bli lagt ned. Og så videre.

Les også

Lang liste med kuttforslag: – Nye Åkra skole og kulturhus tas ut

I Haugesund kan vi vente samme typen utfordringer – i likhet med i en rekke andre kommuner i landet. De fleste, som ikke har spesielle lokale storinntekter, står i den samme økonomiske hengemyra: Mer av driftsbudsjettet går til gjeldsrenter og pris- og lønnsvekst, samtidig som kommunene er i en stor omstilling der det blir færre barn og flere gamle.

Omstilling står de fleste virksomheter i stadig vekk, men der en bedrift enkelt slår sammen to avdelingskontor om kundegrunnlaget tilsier det, er det helt andre forventninger til demokratisk styrte kommuner.

Les også

Skolenedleggelser i Haugesund: – Svartmaler den økonomiske situasjonen for å vise handlekraft

Når Karmøy, for eksempel, får rundt tusen færre elever det neste tiåret, reduseres overføringene i hovedsak tilsvarende. Det meste i det offentlige har i prinsippet et stykkprissystem. Problemet er imidlertid at elevtallet synker ikke bare på én skole, det skjer på de fleste. Og kommunen sparer minimalt på å gå fra å ha 14 klasser med 26 elever i hver til å ha 14 klasser med 22 elever.

Innsparingen kommer først når klasser og skoler kan slås sammen. Fram til det skjer blir for lite penger smurt for tynt utover.

Les også

Tøffe signaler: – Pengene har rent ut, men ingen liv har gått tapt

I helse og omsorg er omstillingen motsatt, men like krevende. Der øker behovet. Flere trenger hjelp. Flere trenger sykehjemsplass eller oppfølging der de bor.

Hvordan kan det da igjen være aktuelt å legge ned Fredheim sykehjem? Også her ønsker........

© Haugesunds Avis


Get it on Google Play