menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkiye’nin Göçmen Haritası Çiziliyor

38 5
04.06.2024

Türkiye’nin enflasyondan sonra en büyük sorunu mülteci/sığınmacı/yasa dışı göçmen akını…

Bu sorunu AKP liderliği “küresel aktörleşme” olarak algılıyor; muhalefetten ise “ortaklaşan” somut bir yol haritası belirmedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel katıldığı bir TV programında “20 yıl sonra ülkede Suriyeli nüfusu 25 milyon olacak…” diyordu.

Sokakta gördüğümüz en az her 4 kişiden birinin Suriyeli olduğu Türkiye’de kültürel ve siyasi dönüşüme hazır mıyız?

AKP’nin “Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma ve Eşgüdüm Ofisi-OCHA” nin İstanbul’da açılmasının onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, 31 Mayıs’ta TBMM’de onaylanarak, yasalaştı.

İç savaş ve doğal afet gibi ivedi eylem gerektiren durumlar karşısında nasıl davranılacağının belirlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir örgüt olan OCHA’nın 2017 yılından beri başkanlığını BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock yürütüyor.

Ofisin iki merkezi var; biri BM’nin de merkezinin bulunduğu New York, diğeri dünyanın en çok göçmen kabul eden ülkesi Türkiye’de…

Geçtiğimiz hafta sosyal medyada; Demokratik Kongo, Uganda, Tanzanya ve Burundi ile sınır komşusu olan Doğu Afrika ülkesi Ruanda ile bundan 5 yıl önce imzalanan “Turizm Alanında İşbirliği” anlaşması ile 2022 yılında imzalanan İngiltere-Ruanda “Sığınmacı Anlaşması” arasında ilişki kuran yorumları okuduk.

İngiltere’de insan hakları savunucuları göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesini protesto ediyorlar, Türkiye’de ise Ruanda’dan “olası” sığınmacı dalgasından endişesi yaşanıyor.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden "Pazar günü (2 Haziran) Ruanda'dan 66 uçuşla sığınmacı getiriyorlar" iddiası doğru değildir. Bir bilet satış sitesinden alınan görüntü, kamuoyunu manipüle etmek amacıyla çarpıtılmaktadır. Bahse konu uçuşlar, Ruanda'dan doğrudan İstanbul'a yolcu taşıyan uçaklar değil, görüntüde de görüldüğü üzere aktarmalı uçuşlardır.” açıklaması geldi.

29 Mayıs 2024 tarihli ve 32560 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ruanda Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar”ın göçmen iddialarıyla ilgisi olmadığı belirtildi.

Benim bu açıklamadan çıkarımım; Ruanda’ya THY’den başka havayolu şirketi uçmuyor! Batı Afrika’dan yolcular Ruanda’da toplaşıp İstanbul Havalimanı’na (İGA) geliyorlar, oradan da dünyanın farklı ülkelerine uçuyorlar.

Ruanda’nın başkentinde Kigali Havaalanı’nı, DEİK/Türkiye-Ruanda İş Konseyi Başkanı Selim Bora’nın şirketi Summa İnşaat bitirdi.

Meclis’ten geçen Türkiye-Ruanda anlaşmasında maddeler özetle şöyle:

“Turizm sektöründeki yatırım ve girişimlerin teşviki amaçlı faaliyetler geliştirilecek. Taraflar ülkelerindeki potansiyel yatırımcıları her iki ülkedeki turizm yatırım olanakları konusunda bilgilendirecek. Turizm pazarlaması konusunda işbirliği yapılacak. Turizmle ilgili değişim programları desteklenecek. Turizm alanında bilgi ve veri paylaşımı yapılacak. Hükümlerin uygulanması için bir turizm karma komisyonu kurulacak.”

Aklıma gelen ilk soru: Dünyanın en yoksul ülkelerinden Ruanda’dan Türk turizmine nasıl bir katkı bekleniyor?

Konuyla ilgili Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı sosyal medya platformu X’ten yapılan açıklamada “Pazar günü Ruanda'dan Türkiye'ye sadece THY'den 5 uçak geliyor. Diğer firmalar ile birlikte Ruanda'dan İstanbul'a pazar günü 66 adet uçuş var” ifadeleri yer aldı.

İsmail........

© HalkTV


Get it on Google Play