Kalyoncu’nun Hatay Kent Planına 15 Aydır Onay Çıkmıyor
Çevre Bakanlığı’ndan Kalyoncu’nun Hatay Kent Planına 15 Aydır Onay Çıkmıyor...
Doğu Akdeniz illerinden Bayburt’a 45 km mesafede, yeni adıyla Bayraktar köyünde 12 yıldır doğayla bütünleşik biçimlenen sosyo-kültürel yaşamın sanatsal formunu yorumlayan Baksı Müzesi; turizm destinasyonu olmayı başarıyor mu?
Ya da şöyle soralım: İş dünyasından önde gelen grupların desteğini yanına alarak, Anadolu bozkırında yurt içinde ve yurt dışında ödüllü bir değer üreten Baksı Müzesi’ni besleyen sanatsal yetkinliğin, kırsal kalkınmaya etkisi oldu mu?
Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksinde 60. sıraların altında kalan illerden Bayburt’a gelince akla bu soruların gelmemesi pek olası değil.
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UNESCO-AIAP) Türkiye Ulusal Komitesi 1990-1995 dönemi başkanı, Baksı Sanat ve Kültür Vakfı başkanı, Baksı Müzesi’nin kurucusu sanatçı ve akademisyen Prof.Dr. Hüsamettin Koçan’la Türkiye’de bir ilk olan “Akarsu Üzerinde Konuşmalar” konseptli oturumları izlerken, aynı soruları zaman ve mekan boyutuyla ele aldık.
Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın 2010 yılında Baksı Müzesi’ni açtığında, 40 haneli köyde kadınların emeğini değerlendiren tasarımları destekliyordu.
Köyde tarımsal ve hayvansal üretimin azalmasıyla mesleksiz ve üretimsiz kalan kalan kadınlar kente göç edince, Baksı Müzesi de peşlerinden kente gidiyor.
Bayburt kent merkezindeki Kaleardı Mahallesi'nde, "Hüsame Köklü Kadın Eğitim ve İstihdam Merkezi" nin temelini atan Baksı Müzesi’nin içinden böylelikle bir yerel kalkınma projesi doğmuş oldu.
Büyük bir adanmışlık ve mücadele…
Merkezin 2025 yılında tamamlanmasıyla, yöre kadınlarının buradaki atölyelerde üreteceği ürünlerin dünyaya pazarlanması hedefleniyor.
2 bin 550 metrekarelik alana inşa edilecek merkezde, ilk etapta 100 kadına eğitim verilerek istihdama katkı sağlanması hedefleniyor.
Mimari projesi Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından hazırlanan, “Baksı Hüsame Köklü........© HalkTV
visit website