"24 yıl ceza, Ata’nın yokluğundan daha acı”
Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Çelik, geçen 12 Temmuz’da, Ata Emre Akman’ın katiline 24 yıl hapis cezası verdiklerini açıkladıktan sonra Zuhal ve Erol Akman çiftine dönerek, “Sizi temin ederim ki, benim evladımın başına gelseydi de bu cezayı verirdim” dedi.
Çelik, üniversiteli genci sebepsizce ve hunharca öldüren katile, sırf 17 yaşında diye 24 yıl ceza verdiği için mahcup, ancak yasalar böyle emrettiği için çaresizdi.
Bu çaresizliğini gerekçeli kararına geçirdi.
24 yıl hapis cezasını adaletsiz bulduğunu belirtti.
Hayata karşı işlenmiş suçlarda 17 yaşın altındakilere daha ağır ceza verilmesi için Ceza İnfaz ve Türk Ceza kanunlarında değişiklik yapılması talebiyle kararın örneğini TBMM Adalet Komisyonu’na ve Adalet Bakanlığına gönderdi.
Akman Ailesi’nin mücadelesi övülerek, şöyle denildi:
“Aile yaşadığı çok ağır ve travmatik acıya rağmen başka gençlerin de böyle bir eyleme maruz kalmamasına yönelik ciddi ve ısrarcı taleplerini dile getirmiş, çocuklarının acısından ziyade erdemli bir tavırla infaz yasasındaki ve TCK'daki ceza adalet sistemine yönelik eksiklikler ile sistemin aksayan yönlerini gündeme getirmişlerdir.”
Dünkü yazımda ibret niteliğindeki gerekçeli karara genişçe yer
verdim.
Karar çok ses getirdi.
Yazım üzerine anne Zuhal Akman, beni aradı.
“24 yıl ceza Ata’nın yokluğundan daha vurucu” dedi.
Katilin, babasının yarattığı tahrik ve rızayla cinayeti işlediğini söyledi. “Çocuklar aile rızasıyla 15 yaşında evlenebiliyorsa yetişkin olarak da yargılanmalı” diye konuştu.
Azmettiricilikle suçladığı babanın cezalandırılması gerekirken, beraat ettirildiğini söyledi.
Siz gerekçeli kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ata'nın yokluğundan daha vurucu acı aslına bakarsanız bu.
24 yıl ceza…
Evet ve sadece yaşı 17 olduğu için… 15-18 yaşındaki çocuklar evlendirilebiliyorlar aile rızasıyla. Bu da babanın rızası dahilinde gerçekleştirilen eylem. 24 yılı kabul etmiyorum. Birkaç ay büyük olsa ağırlaştırılmış müebbet alacaktı.
Evet. Hani, onun da yatarı 24 yıl. Benim tüm derdim, ceza infaz yasaları. Ayrıca katillerin büyük bir çoğunluğu ceza infaz yasaları dahilinde dışarıya çıkanlar.
Yasalar caydırıcı değil.
Suçluya verilen ceza da suça övgüdür.
Teşvik etmektir anlamında söylüyorsunuz.
Evet. Yaşam hakkımız bu kadar kolay elimizden alınıyor. Ceza infaz yasalarının acilen değişmesi gerekiyor.
Ne olması gerekiyor?
Bir defa 15 yaşından itibaren başlasın. Bakın, töre cinayetlerine. Ne yaptılar? Çocukları kullandılar. “Al oğlum, ablanı öldür.” 15 yaşında evlenebiliyorlarsa yetişkin olarak yargılanmalılar ve caydırıcı olmalı cezalar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ömür boyu hapis alıp cezaevinde ölen........
© HalkTV
visit website