Sedef Hastalığına Dair Bilinmesi Gerekenler
Psoriasis, bilinen adı ile Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden daha hızlı çoğalmasıyla, farklı boyutlarda ve normal deriden kızarık keskin bir sınırla ayrılmış, hastalığa ismini veren sedef renkli plaklar oluşmasına neden olan kronik bir otoimmün cilt hastalığı olup, bulaşıcı değildir.
Normal ritminde cilt hücreleri her 10-30 gün arası değişirken, sedef hastalığında bu sürenin 3-4 güne kadar düşmesi ve sık bir şekilde yenileri ile değiştirilen eski hücrelerin birikmesi sonucu ciltte pullanmaya neden olmaktadır.
Genetik yatkınlık önemli bir rol oynamakla birlikte, yaşam koşulları, stres, hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlıkları, fiziksel ya da ruhsal büyük travmalar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, kilo, ciltte meydana gelen kesikler, sıyrıklar veya cerrahi müdahaleler, bipolar bozukluk için kullanılan lityum, sıtma ilaçları, beta-bloker gibi tansiyon ilaçları, hidroksiklorokin veya antimalaryal ilaçlar ile, özellikle genç erkeklerde aşırı alkol ve tütün ürünleri kullanımı gibi pek çok faktör hastalığın tetiklenmesine neden olabilmektedir. Hastalığın en sık tutulum yaptığı yerler saçlı deri, diz, dirsek ve kalça bölgesi olmakla beraber, diğer vücut bölgelerinde ve tırnaklarda görülebilmektedir. Bazen hastalığın farklı belirtilerle seyretmesi başka hastalıklar ile karışmasına neden olabildiğinden, kesin tanı için biyopsi yöntemi de........
© HalkTV
visit website